Deel dit artikel
-

Ook problemen bij Selexyz’ Duitse Oyo-partner

De Duitse boekhandelsketen Thalia reorganiseert en stelt vijftien winkels onder curatele. Het bedrijf, met wie Selexyz de e-reader Oyo op de markt brengt, schrapt kosten om de online concurrentie aan te kunnen.

Vijftien van de driehonderd winkels van Thalia in Duitsland zijn zo verliesgevend dat ze onder verscherpt toezicht staan. Het is nog niet duidelijk of deze winkels sluiten en of meer zaken zullen volgen. Thalia’s eigenaar Douglas Holding besloot onlangs het dochterbedrijf niet te verkopen maar financieel schoon schip te maken.

Thalia, ook eigenaar van Buch.de en bol.de, besluit te focussen op kleinere winkels en een breder assortiment. De zaken gaan naast boeken ook speelgoed en geschenkartikelen verkopen. Daarnaast moet de online handel een grotere nadruk krijgen.

Vorig jaar haalde het bedrijf een internetomzet van 45 miljoen euro. Dat was drie procent meer dan in 2010. Dat percentage is aanzienlijk lager dan de gemiddelde groei van de Duitse online sector, die tussen de tien en vijftien procent lag. Veertien procent van de omzet van de boekhandelsketen is afkomstig uit online handel.

Thalia is in Duitsland de exploitant van de ebook readers Oyo. In Nederland werken de Duitsers samen met Selexyz. De Nederlandse keten bevindt zich sinds gisteren in surseance, een voorportaal naar faillissement.

Mocht Selexyz failliet gaan dan is het lot van de Oyo nog niet duidelijk. Het Nederlandse bedrijf brengt de e-reader uit als een van de vier partners in een alliantie van vier partijen. De twee andere partners zijn Chapitre.com uit Frankrijk en Empik uit Polen.

Foto: Michael Pollak (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond