Deel dit artikel
-

Provider dient klacht in bij Nma over Mxstream

InterNlnet heeft bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (Nma) een klacht ingediend over KPN. Volgens directeur Cees Verhoef zijn er aanwijzigingen dat KPN via een vertragingspolitiek en pesterijen zijn concurrentie het leven moeilijk maakt. "HCC klaagde alleen over de prijsverhoging van Mxstream. Ik beschuldig ze van predatory pricing", aldus directeur Cees Verhoef.

Predatory pricing zou volgens Verhoef blijken uit het stelselmatig handhaven van hoge inkooptarieven op delen van het netwerk van KPN. Concurrenten kunnen hierdoor niet snel met "een fatsoenlijk ADSL aanbod" komen. Tegelijkertijd heeft KPN zijn eigen product, Mxstream , onder de kostprijs op de markt gebracht, redeneert Verhoef verder. "KPN kapitaliseert op deze manier ongegeneerd het onterecht verkregen marktaandeel", stelt hij.

De Opta heeft eerder verklaard geen uitspraak te kunnen doen over de prijsverhoging van Mxstream. Verhoef: "Opta neemt hier vooralsnog afstand van omdat het een niet gereguleerd deel van de markt zou betreffen. Ontbundeling van de local loop is volgens mij wel degelijk een onderwerp voor de Opta. De Nma lijkt mij bij uitstek de toezichthouder die iets kan doen aan predatory pricing strategieën door een partij met aanmerkelijke marktmacht."

InterNlnet wil met de klacht, die vrijdag is ingediend bij de Nma , dat KPN gedwongen wordt de markt te compenseren voor het onterecht verkregen marktaandeel. Dit komt neer op het vrijstellen van het betalen van eenmalige aansluitkosten voor het beschikbaar stellen van de zogeheten "local trail." Ook de kosten voor het ontsluiten van co-lokaties op KPN centrales voor ADSL-apparatuur zou hierbij moeten horen. Deze situatie zou volgens Verhoef moeten worden gehandhaafd totdat het marktaandeel van KPN (via de providers XS4All, Planet Internet, HCC en Tiscali) gelijk is aan dat van de overige aanbieders.

Hij denkt dat zijn klacht een goed kans maakt in behandeling te worden genomen door de Nma. "HCC klaagde alleen over de prijsverhoging, ik beschuldig ze van predatory pricing. De Nma en de Opta hebben eerder al gezegd dat KPN op een aantal terreinen een machtsgebied heeft. De netbundeling van de local loop is wat ons betreft er daar één van." InterNlnet heeft volgens Verhoef ruim 20.000 geregistreerde gebruikers. De provider biedt een ADSL-product (snelle downloadverbinding via de telefoonlijn) aan via Bbned, dochter van Telecom Italia. Verhoef kon niet zeggen hoeveel abonnees deze dienst momenteel heeft.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond