Deel dit artikel
-

Rolling Stones vangen bot bij NOS/NTR

NOS en NTR hoeven geen rectificatie te plaatsen voor het gebruik van de term ‘brievenbusfirma’ in relatie tot de Nederlandse vennootschappen van de Rolling Stones. Dat heeft de rechtbank Amsterdam bepaald.

De Nederlandse houdstermaatschappij van ondernemingen op het gebied van film, en muziek van de Rolling Stones (Promogroup/Musidor) had de verwijdering geëist van berichten op diverse websites van NOS/NTR en op Uitzendinggemist.nl. Beeld en geluidfragmenten van de Rolling Stones moesten eveneens worden verwijderd, tot aan het cachegeheugen, eventuele nieuwsarchieven en databanken toe.

In Nieuwsuur, waarvoor NOS en NTR gezamenlijk verantwoordelijk zijn, was vorig jaar aandacht besteed aan het Nederlandse belastingstelsel en plannen van de Tweede Kamer om de zogenoemde brievenbusfirma’s aan te pakken. Daarbij werden onder meer The Rolling Stones, U2 en Starbucks aangehaald. De Nederlandse schatkist verdient per jaar 1,5 miljard euro aan de brievenbusondernemingen zoals die van U2 en The Rolling Stones, zo werd gesteld.

De houdstermaatschappij die optreedt voor de Rolling Stones, stelt dat alle verschuldigde belastingen keurig worden afgedragen. ‘Door de onterechte beschuldigingen lijden de Stones en hun ondernemingen reputatieschade. De gemiddelde kijker zal de conclusie trekken dat de Rolling Stones belastingfraude plegen en de gemiddelde Nederlander opzettelijk financieel benadelen.’

De vordering is echter afgeketst op de betekenis van het woord brievenbusfirma. Het ministerie van Financiën hanteert als definitie: ‘Populair begrip voor vennootschappen die met vele op één adres zijn gevestigd en/of waarbij het bestuur van veel vennootschappen bij één natuurlijk persoon of rechtspersoon berust.’

De rechtbank acht het bovendien voldoende aannemelijk dat de ondernemingen van de Stones om fiscale redenen in Nederland zijn gevestigd en voor de afdracht van belasting over de winst, royalty’s en dergelijke, profiteren van het gunstige belastingklimaat in Nederland. In het licht van de wat ruimere definitie van het begrip ‘brievenbusfirma’ kan daarom vooralsnog niet worden aangenomen dat de gebezigde kwalificaties ‘geen steun vinden in het beschikbare feitenmateriaal’.

Promogroup heeft niet alleen de NOS en NTR op de vingers getikt, het AD heeft een rectificatie geplaatst, en ook Emerce werd aangeschreven vanwege een oud artikel waarin slechts melding werd gemaakt van ‘verhalen’ over brievenbusmaatschappij van Rolling Stones en U2 aan de Amsterdamse grachten. Ook Emerce is niet op het verzoek ingegaan.

Deel dit bericht

2 Reacties

Gijs

Vul gerust het lijstje met brievenbus firmas aan met o.a. Apple Google

Nederland is voor die bedrijven niets meer geworden dan een belastingparadijs waar makkelijk veel geld te verdienen is dankzij de geweldige infrastructuur hier maar geen cent terug gewaardeerd wordt om bij te kunnen dragen aan die infrastructuur.
Voer in de bekende zoekmachine termen in als “Double irish sandwich with dutch cheese” en uw hoofd begint de duizelen bij de trucs die gehanteerd worden door de giganten. Trucs die geen enkele andere motivatie hebben dan maximaal te profiteren van goedgeschoolde markten en goede infrastructuur zonder daar zelf terug in te investeren.

Erwin Boogert

Uit het FD van afgelopen zaterdag (pagina 16): “Woensdag debatteert de Tweede Kamer met staatssecretaris Weekers over brievenbusfirma’s. (…) in de periode 2004 tot en met 2010 stijgt het aantal financiële holdings van 9000 naar bijna 14.000. Bij dit cijfer moet worden aangetekend dat deze holdings zowel pure brievenbusfirma’s kunnen zijn, beheerd door trustkantoren, als vennootschappen die zijn ondergebracht bij operationele vestigingen van in Nederland gevestigde multinationals. (…)”

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond