Deel dit artikel
-

Woodstock aan het IJ

Tien startups presenteerden zich gistermiddag aan het IJ in Amsterdam op de eerste Demo Day van Rockstart Accelerator. Na honderd dagen intensieve begeleiding in een hogedrukketel vol stress moeten ze nu helemaal zelf zien te rooien. 

De Italiaan Stefano Cutello werkte tot voor kort bij eBay. Hij verdiende er een goed salaris. “Dit was mijn auto en dit mijn scooter”, vertelde hij gistermiddag in Undercurrent in Amsterdam-Noord, terwijl de ene foto na de andere op het scherm achter hem verscheen. “Maar die heb ik omwille van mijn startup verkocht, zoals ook mijn Italiaanse huis te koop staat. Jullie kunnen dus kiezen: of je koopt mijn huis of jullie investeren in mijn onderneming.”

Cutello had in elk geval de lachers op zijn hand, maar of investeerders de portemonnee gaan trekken, zal nog moeten blijken. Cutello is van PastBook, die van al je online herinneringen op Facebook, Flickr en andere sociale sites een mooi boek maakt. Te koop als pdf-bestand of drukwerk. Prognoses van de omzet bleven wijselijk achterwege.

PastBook was met negen andere startende bedrijven geselecteerd uit driehonderd inzendingen voor Rockstart Accelerator, het programma dat oud-Emerce oprichter Oscar Kneppers is begonnen nadat hij zijn blad Bright had verkocht. Startups fascineren hem, vertelde Kneppers in 2010. “Ze zijn de rockbands van de zakenwereld. De start van een bedrijf is een fase vol dynamiek. Alles drijft op gevoel en vernieuwing. Er heerst nog een absolute vrijheid. Samen groei je naar iets toe, met een gemeenschappelijke wil en drive om iets moois tot stand te brengen. Dat is wat rockbands ook doen.”

Veel van die sfeer was gisteren blijven hangen. Er stond een drumstel op het podium, er waren schijnwerpers, een rookmachine en veel harde muziek. De starters verschenen onder gejuich op het podium en deden er hun kunstje dat ze in elk geval heel goed hadden ingestudeerd. Geen startup liet na op te merken dat zijn product of idee de wereld zou veranderen, en voor zover er concurrenten waren, hadden die vaak niet begrepen waar het echt om draaide.

Hun pitches aan investeerders van uiteenlopende pluimage – van grijze veteranen tot jongere webmiljonairs – vormen het voorlopige sluitstuk van een programma dat honderd dagen duurde. Negenennegentig mentoren stonden klaar om de starters van advies te voorzien, en in ruil voor acht procent van de aandelen kregen de starters behalve 15.000 euro ook gratis kantoorruimte in het voormalige kantoor van TomTom aan het Rembrandtplein.

Misschien was het geen toeval dat een groot aantal Rockstart-startups in de sociale mediahoek zit: Owlin wil Bloomberg kloppen door nieuws voor beleggers mede op basis van tweets en anderen bijna live bronnen als eerste te brengen, ruim voor impact. Oprichter Bas van Ooyen toonde een video van een hond die een aardbeving al veel eerder voelde aankomen dan zijn baas.

Martijn Deurloo van imgZine – maker van sociale magazines in de sfeer van Flipboard – moest toegeven dat zijn bedrijf al ‘break even’ draait en klanten heeft, waaronder Rabobank International. Geld wil het bedrijf alleen nog voor zijn internationale ambities.

Ideedock wil kennis binnen (grote) organisaties delen via een online vraagbaak, zodat het wiel niet heruitgevonden hoeft te worden. Het platform wordt reeds gebruikt door werknemers van Rabobank, ING, Haskoning en Accenture. Zoals Nexi.me kandidaten voor gewilde banen wil leveren door gebruik te maken van aanbevelingen van collega’s. Daarmee sparen bedrijven headhunters en advertenties uit, zo beloofden de beide Roemeense oprichters.

Djuke.it is de naam van een jukebox-app waarmee je in cafés verzoeknummers kunt aanvragen die dan automatisch worden afgespeeld via de digitale muzieksystemen. De Wurlitzer in pocketformaat. Net als bij een echte jukebox betaal je een euro en de bar verdient nog een cent mee ook. CEO Jasper Buter had in elk geval zijn huiswerk gedaan: goede muziek in de horeca draagt bij tot de omzet, gemiddeld zeshonderd dollar per week, zo vertelde hij.

En dan was er ook nog Peerby, het peer to peer online huur- en verhuur platform voor mensen die even een zaag of boormachine nodig hebben. Nu nog op proef in Amsterdam, straks in het groot in Frankrijk, Duitsland en Engeland.

Er zat zelfs nog een echt saai bedrijf tussen: Wercker, dat code van software in de cloud volautomatisch op fouten controleert. Een kind kan de was doen, zo leek CEO Micha Hernandez van Leuffen te suggereren.

Wereldschokkende ideeën waren het misschien niet, maar als Mark Zuckerberg hier had gestaan met het idee voor Facebook, had men waarschijnlijk ook de schouders opgehaald.

Geen van de starters had trouwens uitzonderlijke financiële wensen. Vaak ging het om een paar ton, maar veel liever hebben de startende ondernemers investeerders met een uitgebreid zakennetwerk. En dus werd het aan het einde van de dag toch nog serieus: “Wie geld te besteden heeft mag blijven, de rest wens ik een prettige avond toe”, zei Kneppers.

Deel dit bericht

6 Reacties

guido van nispen

Ik heb wat foto’s van dit heel erg leuke en interessante event hier gezet http://www.flickr.com/photos/vannispen/sets/72157630134491712/ Mooie prestatie van Oscar en Don en hun team. Ik kijk uit naar de volgende ronde.

Gijs Vroom

@Guido
Dank voor de aanvulling!

StefanosKarakasis

Hartelijk dank voor de geweldige write up Jan!

@ Guido: een prachtig setje foto’ s weer!

Micha Hernandez van Leuffen

Beste Jan,

Geweldig om te zien dat jullie aandacht besteden aan Wercker in Emerce. Wij zijn ook erg blij met de mooie foto’s bij het artikel.

Nu valt het ons natuurlijk wel op dat je ons saai hebt genoemd. Hierbij de open uitnodiging om bij ons op de vloer de spanning eens te ervaren van een startup die op het punt staat haar eerste beta te lanceren in een zeer spannende markt en een product dat voor miljoenen ontwikkelaars het leven gemakkelijker gaat maken.

groet,

Micha

Rishad - themesmob

Each of these levels has a control block which is responsible for storing and making the data available to the micro.

nrc - Lawyerly Marketing

Hartelijk dank voor de geweldige write up Jan!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond