Industry Wire

Geplaatst door Interoute

Nederlandse IT-beslissers missen daadkracht in boardroom

Amsterdam, 15 januari 2018 – Bijna de helft van de IT-beslissers in Nederland maakt zich zorgen over het gebrek aan daadkracht in de Nederlandse directiekamer als het gaat om digitale transformatie. Zo’n 47 procent van hen heeft moeite om binnen directiekamers overeenstemming te vinden over de doelen voor digitale transformatie. Nederland scoort daarmee wel net iets hoger dan het Europees gemiddelde van 41 procent, blijkt uit onderzoek van de wereldwijde cloud- en netwerkaanbieder Interoute onder meer dan 800 IT-beslissers in acht Europese landen.

“Als de directie geen duidelijke toekomstvisie ontvouwt, vinden veel IT-professionals het moeilijk om belangrijke digitale transformatieprojecten te ontwikkelen. Hierdoor ontstaat het risico dat Nederlandse bedrijven achterblijven”, stelt Martijn ten Kate, countrymanager bij Interoute. “Grote veranderingen op het gebied van politiek en technologie hebben een negatieve impact op de besluitvorming in de directiekamer. Tegelijkertijd is het juist onder zulke omstandigheden belangrijk dat IT niet blijft hangen in dagelijkse onderhoudstaken, maar zich juist gaat richten op de verbetering van bedrijfsprocessen en klantervaringen, zodat organisaties zich kunnen onderscheiden met verbeterde producten en diensten.”

“Steun vanuit het hoogste bestuursniveau is essentieel voor alle organisaties die de veranderingen willen doorvoeren waarmee ze de ontwikkelingen in de digitale economie kunnen omarmen”, zegt Ten Kate. “IT-professionals hebben de steun van het hele bedrijf nodig om een digitale basis te kunnen leggen voor verdere groei van het bedrijf.”

Oude technologieën integreren
Een van de belangrijkste uitdagingen in de digitale transformatie is, volgens 55 procent van de ondervraagde Europese IT-beslissers, de integratie van oude technologieën met nieuwe cloud applicaties, op de voet gevolgd door veranderingen in het politieke klimaat en de daarmee gepaard gaande onzekerheden (52 procent). Nederlandse IT-professionals noemen onzekerheid over het internationale politieke klimaat zelfs hun grootste zorg (62 procent), met dank aan Brexit, de invloed van Rusland en de ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek. Een ander belangrijk pijnpunt dat zowel in Europa (52 procent) als in Nederland (57 procent) hoog op de agenda staat, is het groeiende gebrek aan IT-talent om nieuwe projecten op te starten. Het gebrek aan talent dat gerelateerd is aan nieuwe digitale technologieën zorgt volgens 54% van de Nederlandse respondenten het komende jaar zelfs al voor projectvertragingen van 6 maanden.

Leiderschap vereist
“In heel Europa hebben bedrijven behoefte aan leiderschap om te voorkomen dat organisaties achterblijven”, waarschuwt Ten Kate. “Om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden die digitale transformatie biedt, moeten IT-professionals samenwerken met de directie om snel en slagvaardig te kunnen handelen. Met ondersteuning, sturing en overeenstemming kan de digitale transformatie worden versneld. Uiteindelijk profiteert de hele organisatie daarvan.”

De resultaten van deze enquête zijn overgenomen uit het rapport ‘The challenges facing European IT decision makers engaged in digital business transformation’, waarin de factoren worden onderzocht die de IT-besluitvorming bepalen en waarin wordt gekeken naar hoe senior IT-professionals zich op verandering voorbereiden. U kunt het rapport hier downloaden.

Over Interoute 
Interoute is eigenaar en operator van een van Europa’s grootste netwerken en een wereldwijd cloud services platform, dat 15 eigen datacentra, 17 Virtual Data Centers, 33 colocatiecentra en nog eens 195 geconnecteerde partnerdatacentra door geheel Europa heeft. Het full-service Unified ICT-platform van Interoute bedient grootzakelijke klanten en multinationals, alle grote Europese telecomaanbieders, overheden en universiteiten. De Unified ICT-strategie van het bedrijf is bij uitstek geschikt voor organisaties die zoeken naar een schaalbaar en veilig platform zonder beperkingen, wat de basis vormt voor hun spraak-, video-, computing– en datadiensten. Interoute heeft kantoren op het gehele Europese vasteland en in de VS, en is eigenaar en operator van 24 stedelijke netwerkringen in de belangrijke Europese zakencentra. Voor meer informatie: www.interoute.nl. Volg Interoute ook op Twitter: @InterouteNL.

Over het onderzoek
De enquête ‘The challenges facing European IT decision makers engaged in digital business transformation’ is in augustus en september 2017 onafhankelijk uitgevoerd door Coleman Parkes Research in opdracht van Interoute. De bevindingen omvatten feedback van 820 senior IT-beslissers van organisaties in heel Europa met een jaarlijkse omzet van 200 miljoen tot vijf miljard euro. Er is onderzocht hoe organisaties in een veranderende wereld plannen maken voor succes. Er is gekeken naar het vertrouwen dat bedrijven hebben in het veranderende politieke klimaat, de invloed die onzekerheid heeft op de besluitvorming met betrekking tot technologie, en hoe technologie organisaties voorbereidt op de kansen die er voor hen liggen.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht