Deel dit artikel
-

Meeste smartphones hebben geen NFC-chips

Nog geen kwart procent van de smartphones die dit jaar worden verkocht, hebben een NFC-chip. De ‘nieuwe economie’ die de online en offline werelden telefonisch vervlecht, lijkt nog ver weg.

Telecomonderzoeker Berg Insight meldt optimisch dat het aantal toestellen met NFC afgelopen jaar met een factor tien groeide tot 31 miljoen. Dat is een aardige hoeveelheid in absolute termen, maar verhoudingsgewijs een druppel op een gloeiende plaat.

NFC, of Near Field Communication, is een technologie waarbij een mobieltje draadloos met een kassa of bijvoorbeeld een OV-terminal kan communiceren. In winkels zou een klant kortingsbonnen naar de kassa kunnen zenden of spaarpunten kunnen ontvangen via zijn mobiel. Indien gekoppeld aan een bankrekening zou de telefoon ook als portemonnee kunnen fungeren.

Telecom- en internetbedrijven verwachten al jaren een innovatiegolf uit deze technologie. Vooralsnog is de infrastructuur niet voldoende om over schaalgrootte te kunnen spreken.

Brancheorganisatie NFC Forum verwacht, dat er dit jaar 160 miljoen toestellen met NFC zullen worden verkocht. Daarmee zou de installed base onder de in totaal drie miljard mobiele bellers op tweehonderd miljoen komen. Berg Insight denkt dat er over vier jaar zevenhonderd miljoen telefoontjes met NFC-chips worden verkocht.

Uit eerste ervaringen in de Amerikaanse retail bij Google blijkt dat de Androidapplicatie Google Wallet, een NFC-app, overwegend voor kleine snelle aankopen wordt gebruikt.

Het enige grote NFC-systeem in Nederland is OV Chipkaart, waarbij reizigers met een pasje in- en uitchecken. Experimenten door retailers, banken en telecombedrijven worden vooralsnog niet opgeschaald. Wel is het zo, dat de meeste nieuwe kassasystemen voor winkels tegenwoordig NFC-signalen kunnen verwerken of kunnen gaan verwerken.

Foto: Alexander Baxevanis (cc)

Deel dit bericht

3 Reacties

Gijs Molsbergen

De OV-chipkaart werkt niet via NFC maar RFID. Dat is tevens tijdens de “hack” van de OV-Chipkaart reden geweest om de beveiliging van RFID te heronderzoeken.
NFC is eerder een technische extensie van RFID.

Er is momenteel dus geen groot NFC-systeem in Nederland. Wel bestaat er MiniTix, een betaalmethode, die kleinschalig onder andere bij sportverenigingen gebruikt wordt.

RFID is een andere toe te passen techniek dan NFC.

Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/OV-Chipkaart

http://nl.wikipedia.org/wiki/Radio_frequency_identification#Nederland

en

http://nl.wikipedia.org/wiki/Near_field_communication

Ron Simon

Als Square (van Twitter oprichter Jack Dorsey) naar Nederland komt dan is dat allemaal niet meer nodig. Geen NFC of RFID technologie. Bekijk de film en dan weet je meteen waarom dat een succes kan worden. https://squareup.com/pay-with-square

Geert-Jan van Nunen

Welk klantprobleem lost dit op? Betalen aan een kassa gaat snel, veilig en is goedkoop. In plaats van mijn kaart in een terminal te steken, swipe ik mijn telefoon langs een terminal…
Innovatiever is het als ik met mijn telefoon kan betalen op locaties en momenten waarop ik nu niet kan betalen. Dan haal je echt de waarde uit MOBIEL betalen en los je een klantprobleem op. Het gaat niet over (weer) een nieuwe betaalMETHODE, maar over het creeeren van een nieuw betaalMOMENT. Zie: http://www.youtube.com/watch?v=fBl0jLDnG70

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond