Deel dit artikel
-

Ochtendgloren: web-tv komt op, neergang kranten

Vogue.tv krijgt een sponsorbedrag los van 3 miljoen dollar voor een serie kleine avonturen in de modebranche, terwijl USA Today de reclame-inkomsten ziet kelderen en regionale kranten saneren. En Microsoft praat nog met AOL terwijl het gedaagd wordt vanwege Silverlight.

Als Microsoft niet heel Yahoo wil hebben maar alleen de zoekdienst dan resteert er nog ruimte genoeg om bijvoorbeeld AOL, voorheen beter bekend als America Online en de grootste inbelprovider, over te nemen. Dus heeft Microsoft met AOL en moeder Time Warner besprekingen aangeknoopt om na te gaan welke mogelijkheden er liggen.

Volgens Wall Street Journal is er een team van Microsoft afgereisd naar New York om de opties te bespreken. AOL zou ook een minderheidsaandeel in Yahoo kunnen nemen. Ook wordt de andere partij die steeds is genoemd, MySpace-moeder News Corp. nog als partij genoemd om mee te onderhandelen. Maar zoals begin deze week bericht in dit vervolgverhaal heeft News Corp. baas Rupert Murdoch weinig vertrouwen in een goede afloop van een zaak met Yahoo.

Vogue.tv dankzij grote sponsor

In één van de grootste web-tv projecten tot nu toe gaan Vogue en IMG samenwerken. Vanaf 19 augustus verschijnen er onder de titel ‘Models Live’ twaalf episodes van acht minuten online op Vogue.tv over het drukke leven van modellen, bericht Wall Street Journal.

We zien drie modellen over de wereld zwerven van catwalk naar hotel naar vliegtuig. Het is de bedoeling dat de shows ook worden verspreid via videoplatforms als van Veoh en Hulu en op zo veel mogelijk blogs worden vertoond, en tevens onderwerp van gesprek worden op sociaal netwerk Bebo (ook AOL) dat meedoet. Modeconcern Express betaalt zo’n 3 miljoen dollar aan sponsoring – 31.000 dollar per minuut – van de tv-show, een moderne versie van wat in de begintijd van tv een ‘soap’ werd betaald door concerns als Procter & Gamble. Het sponsorbedrag is gebaseerd op een garantie van Vogue van tenminste 83 miljoen views van de video.

Rechtszaken tegen Microsoft en Dell

Microsoft wordt gedaagd door een onbekend bedrijfje Gotuit Media dat geld zoekt voor het gebruik van gepatenteerde software in de mooie technologie Silverlight. Gotuit laat zich bijstaan door de advocaat die eerder met succes met Burst.com procedeerde tegen Microsoft vanwege videopatenten in Windows Media.

Dell-werknemers dagen de baas vanwege vermeende onderbetaling. Zo’n 5.000 medewerkers van callcenters kunnen zich aansluiten, maar nog maar tachtig hebben dat werkelijk gedaan. Ze beschuldigen Dell ervan onder meer hun overuren niet goed afgerekend te hebben.

USA Today teruggang en Bloomberg

In de dagbladenwereld is het nodige gaande door aanhoudende inkomstendaling. Zo werd gisteren bekend dat de aartsvijanden in New York, de tabloids Daily News en New York Post, onderzoeken of ze kunnen samenwerken op het gebied van distributie en drukorders. Ook werd bekend dat uitgevers en hoofdredacteuren bij het in december nog overgenomen krantenconcern Tribune de benen nemen.

Vandaag komt daar het nieuws overheen dat krantenconcern Gannett in het tweede kwartaal van 2008 36 procent minder inkomsten haalde. Vooral de reclame-inkomsten vielen terug, bij het tot nu toe nauwelijks door de neergang geraakte USA Today zelfs met 17 procent. Het gaat hard de verkeerde kant op met de kranten in de VS, met dagelijks aankondigingen van saneringen zoals nu bij regionale krant The Atlanta Journal-Constitution in Georgia die 200 van de 2.300 werknemers naar huis stuurt. In de markt voor nieuws en data is Merrill Lynch van plan om zijn 20 procent aandeel in Bloomberg te verkopen. Dat kan zo’n 4,5 miljard dollar opleveren. De bank kan daarmee wat gaten vullen die gevallen zijn door de kredietcrisis. Kopers zijn nog niet bekend. Bloomberg is voor 68 procent in handen van Michael Bloomberg, de huidige burgemeester van New York.

Thuiswinkelklachten

Volgens NRC slaat ook de malheur in de Britse reclamemarkt toe. In Nederland valt het nog mee, maar hoe lang nog, vreest Ochtendgloren.

Onder de even onverhullende als overdreven kop Thuiswinkelen een ramp schetst het AD in een paar alinea’s een beeld ban een totaal rammelende branche. In een onderzoekje van Ernst & Young dat vandaag moet uitkomen klagen kopers over slechte websites, bezorgtarieven en de slechte bezorging. Zou dat de norm zijn?

Nog een beetje zwartgalligheid: 500 procent meer rotzooi op de pc, meent De Telegraaf, op grond van cijfers van een beveiliger die er met succes de publiciteit mee haalt.

Nog meer wolken boven het land: Trouw ziet beren op de weg naar de beoogde liberalisering van de tv-kabel toegang in Nederland. Volgens de krant kan de Europese Commissie moeilijk doen, zullen de kabelaars de onderhandelingen over toegangstarieven gaan traineren en treden er problemen op met zenderrechten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond