Ochtendgloren: Apple-kloon; Twitter zoekdienst

Senaat en congres hoorden samen de argumenten van Microsoft, Google en Yahoo over de krachtenbundelingen. Apple probeert een open systeem juridisch de nek om te draaien en Twitter neemt er een zoekdienst bij. Plus het nodige E3-nieuws.
Het gebruikelijke vleugje politiek wordt toegevoegd aan de overnamestrijd van Yahoo en Microsoft. Gisteren diende in Washington de hoorzitting over de overeenkomst die Yahoo sloot met Google voor levering van zoekreclame. Microsoft was de felste pleitbezorger met de claim dat Google de ‘poort naar internet, het zoeken, monopoliseert.
"Ik heb nooit medelijden gehad met dat arme, kleine, oude Microsoft", zei de voorzitter van de commissie Juridische Zaken van het Congres. Hij kreeg de lachers op zijn hand en Microsofts topjurist Brad Smith kon er de humor wel van inzien. Immers, de laatste ict-speler die Washington aanpakte vanwege monopolievorming was juist Microsoft. Zijn Google-collega David Drummond probeerde de focus op Microsoft als te sterke partij in stand te houden. Volgens hem zal die Yahoo kapot maken door het hart eruit te halen, de zoekdienst, en de rest in stukken te verkopen.
Ook Yahoo’s chefjurist, Michael Callahan, hield de parlementariërs voor dat Microsoft nog steeds de kwade genius is en nu samenspant met Carl Icahn om Yahoo een kopje kleiner te maken. Maar Microsoft citeerde letterlijk Jerry Yang die had gedreigd dat als Yahoo met Google aanpapt, Microsoft de tweestrijd die nu de zoekmarkt beheerst (Google tegen de rest) op zijn buik zou kunnen schrijven. Yahoo ontkende dat het zo ongeveer was gezegd.
Senaat en Congres kwamen er niet uit, ze hebben meer informatie nodig. In de VS is het marktaandeel van Google 90 procent, van Yahoo 20 procent. Dat in een aantal landen, zoals in Nederland, Google al meer dan 90 procent van de markt heeft, deert de Amerikanen niet. Dat is gezonde export. Wel werd de dataverzameling door Google door parlementariërs als argument tegen de deal tussen Google en Yahoo naar voren gebracht. Microsoft speelde hierop in: "Dan hoeft Washington geen privacybeleid meer te voeren, want dat bepaalt Google."
Rechtszaak om Apple-kloon
Cnet staat stil bij de oorlog tussen Apple en Psystar, de maker van Mac klonen. Apple begint een rechtszaak tegen Psystar daar deze maker geen toestemming gehad zou hebben om met Mac aan de haal te gaan.
Psystar levert de Open Computer vanaf 400 dollar: "The Smart Alternative to an Apple". Daarop kun je een besturingssysteem kiezen, waaronder Leopard van Apple. "En dat kost je geen arm en een been". Met OS X Leopard kost het 550 dollar.
Dit is een boeiende kwestie, te meer daar er bij de start met de Mac-kloon door Psystar lacherig over gedaan werd. Bloggers dachten dat het een grap was. Dit gaat ergens over, boeiender dan de zoveelste wind over iPhone waar de horde journalisten achteraan holt.
Twitter koopt zoekdienst
Geruchten gingen er al maar de aankoop van een zoekdienst door berichtendienst Twitter is bevestigd. De recente injectie met nieuw geld ging deels naar de aankoop van Summize, een zoekdienst opgezet door vijf toptechnici die bij Twitter komen werken. Direct al is de dienst omgedoopt tot ‘Twitter search’.
"See what the world is doing – right now", is de ondertitel. Werp even een blik op advanced search en je kunt naar zender, ontvanger, plaats. tijdspanne en zelfs op ‘emoties’ selecteren wat er is getwittert in de wereld en in je omgeving. Wordt dit voor de real-time berichten wat Technorati voor het ontsluiten van blogs is?
Videodownload op PS3
Sony introduceerde tijdens de E3 in Los Angeles de videodownloads voor de PS3 en de PlayStation Portable. Bezitters van de spelcomputers kunnen films en tv-shows zowel huren als kopen.
Behalve van Sony Pictures komen ook de films van Paramount en Warner beschikbaar. Het huren van een film gaat 3 tot 5 dollar kosten, de aankoop vanaf 10 dollar. Het huren van een tv-aflevering kost 2 dollar. De Sony persconferentie is na te zien.
Dat geldt ook voor die van Nintendo gisteren tijdens de E3 en die van Microsoft een dag eerder. Nintendo kwam met Wii Sports Resort en Wii Music en twee nieuwe spellen ‘Star Wars: The Clone Wars’ en ‘Rayman Raving Rabbids: TV Party’, , maar volgens Cnet ontbrak het nodige in de aankondigingen.
9,5 kilo apparatuur mee
Volkskrant geeft ook verslag vanaf de E3 over die spellenmarkt en stelt vast dat er geen grote risico’s worden genomen… De krant bericht nog over de Microsoft ‘persco’, met onder meer de mededeling dat Endemol voor de Xbox een online versie van 1 Tegen 100 zal maken, de televisiequiz van RTL en Postcodeloterij, ‘overgenomen’ door de NCRV.
RTL neemt ook afscheid van Jack Spijkerman die met de Tien-stal binnenkwam.
De Telegraaf opent de krant vandaag met de sms-missive uit Brussel waarover we berichten. Aardig ‘digitaal’ nieuws: gemiddeld 9,5 kilo apparatuur mee met vakantie. "Nederlandse vakantiegangers nemen echter ook steeds vaker draagbare spelcomputers, dvd-spelers en laptops mee." Sneu he?
In dezelfde categorie: liever honger dan internet missen. Techniek schrijdt ook positief voort: de politie omarmt gps voor lokalisering van incidenten tijdens het Zwarte Cross festival in Lichtenvoorde.
‘Groen’ levert ook allerwegen geld op, en al heel veel van adverteerders zo leerden we van een hele IBM-bijlage bij NRC afgelopen weekend. Nu is er ook een Planet Green zender voor de exploitatie van de groene religie.
Trouw bericht over de eerste beelden van Guantánamo Bay verhoren, die te zien zijn bij de BBC.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond