Deel dit artikel
-

Ict-sector uit slop dankzij financials

Het zijn de financiële dienstverleners die in 2004 de ict-markt uit het slop trekken. Dat blijkt uit nieuwe onderzoek van Ernst & Young. Met name banken en verzekeraars trekken de portomonnee en durven weer in 2004 weer volop te investeren in nieuwe ICT-projecten. Het onderzoek werd in opdracht van Ernst & Young uitgevoerd door Interview NSS onder 615 directeuren, managers en professionals.

Vergeleken met een jaar geleden zijn de budgetten voor ict-projecten in de financiële sector aanzienlijk toegenomen, zo laat de Ict-barometer van Ernst & Young zien. Dit komt vooral hard- en software bestedingen ten goede. Van alle ondervraagde bedrijven die ict-projecten uitbesteden, maakt maar liefst een vijfde gebruik van de diensten van Getronics, gevolgd door Atos Origin (14 procent), LogicaCMG en IBM (beide 12 procent), Cap Gemini Ernst & Young (9 procent) en Pink Roccade (6 procent).

Volgens Jacob Verschuur, directeur van Ernst & Young, blijkt uit het onderzoek dat de recessie in de markt voor ict definitief voorbij is. Verschuur: “Ten opzichte van februari 2003 constateren we een duidelijke toename in het budget dat ondernemingen reserveren voor ict-projecten. Voorgaande jaren zagen we bovendien dat de gereserveerde budgetten niet werden besteed. Dat is nu aan het veranderen, budgetten worden daadwerkelijk uitgegeven. Een voorbode dat de ict-markt aan het aantrekken is, hoewel ik blijf waarschuwen voor te veel optimisme.”

De helft van de 615 ondervraagde directeuren, managers en professionals blijkt ict-projecten uit te besteden. Binnen de handel en distributie is vrij vaak sprake van outsourcing en binnen de dienstverlening relatief weinig. De meest voorkomende vorm van ict-uitbesteding is de outsourcing van applicatiebeheer (onder andere hosting van erp-systemen en onderhoud van applicaties). Daarna volgen de uitbesteding van infrastructuur (desktop management en helpdesk) en de outsourcing van business processes(hrm-activiteiten en salarisadministratie).

Uit de graadmeter blijkt verder dat er voor het eerst sinds lange tijd geen sprake meer is van een daling in de vraag naar ict’ers die van buiten komen. Hoewel er sprake is van een lichte daling onder grote ondernemingen en binnen de dienstensector, is er juist sprake van groei in andere sectoren en in het mkb, zegt Ernst & Young. Ook het aandeel van interne ict-medewerkers blijft min of meer stabiel.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond