Bedrijven vaak onwetend over kosten beveiligingsincidenten

Tweederde van de bedrijven weet niet hoeveel ze precies verliezen door beveiligingsincidenten op IT-gebied. Dat stelt Forrester Research. Het onderzoeksbureau verwacht dat dit uiteindelijk gaat veranderen en voorziet daarmee een grote bloei voor security providers (MSSP's), zodat bedrijven de kosten en ROI van beveiliging beter in de hand kunnen houden.
Bijna tweederde van de 3500 grootste bedrijven ter wereld kan niet precies berekenen hoeveel zij verliezen door veiligheidsincidenten op IT-gebied. "Veel bedrijven beschouwen veiligheid als een zwart gat waar zij geld ingooien zonder het resultaat te kunnen zien, zegt Forrester-onderzoeker Laura Koetzle. Beveiligingsrisico's moeten worden gekwantificeerd als alle andere business risico's, met hun kosten en ROI, vindt Forrester.
"IT-veiligheid is nu nog onvolwassen", menen de onderzoekers. Het bureau verwacht dat dit wel gaat veranderen. Forrester noemt een aantal voordelen van het uitbesteden van grote onderdelen van het IT-beveiligingsbeleid aan Managed Security Service Providers (MSSP's). Bedrijven stellen dikwijls hogere eisen aan outsourcers dan aan hun eigen IT-afdelingen, terwijl de MSSP's op hun beurt veel gedetailleerder risico-analyses kunnen uitvoeren.
Daarnaast kunnen de MSSP's het patch-management voor een bedrijf uitvoeren. Het onvoldoende bijhouden van patches blijkt een van de belangrijkste oorzaken van IT-beveiligingsfouten. Ook kunnen door de security providers arbeidsintensieve taken worden overgenomen, zoals het 24 uur per dag monitoren van het netwerk.
Forrester verwacht dat de MSSP's met schaalgrootte, een sterk merk en een krachtige consultancyafdeling zullen overleven. Acquisities zijn daarbij onvermijdelijk. De grote verkopers van beveiligingssoftware zullen zich naar verwachting van het bureau ook steeds meer toeleggen op IT-beveiligings-consulting en MSS. Het aandeel van de MSSP's in de markt voor veiligheid zal daarmee tot 2006 bijna verdriedubbelen van zes naar zestien procent, zo voorspelt het onderzoek.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond