Verklein de footprint van je organisatie dankzij grip op data met de Carbon Footprint Calculator
Elke seconde groeit de hoeveelheid data. En dat heeft grote gevolgen voor het klimaat want dit slurpt energie. Hoeveel energie, dat weten we vaak niet precies. Centralpoint brengt daar verandering in met de Carbon Footprint Calculator: een innovatief concept die organisaties helpt grip te krijgen op hun data.
Eelco Huurdeman stond als innovatie manager aan de wieg van de Carbon Footprint Calculator. Hoe is het concept ontstaan, wat zijn de reacties in de markt en… wat wordt het volgende idee van Centralpoint’s Innovation Hub? We gaan met hem in gesprek.
Eelco, hoe is het idee voor de Carbon Footprint Calculator ontstaan?
“Centralpoint helpt organisaties al jaren om efficiënter om te gaan met IT. Dit doen we door bijvoorbeeld de levensduur van IT hardware te verlengen en zo de globale CO2 uitstoot te verminderen. Met de Carbon Footprint Calculator geven we invulling aan onze ambitie -en die van veel van onze klanten– om méér te doen. We zien dat veel organisaties wel wíllen verduurzamen, maar niet weten hoe. Data groeit en daarmee ook de impact op het klimaat. De Carbon Footprint Calculator maakt die impact zichtbaar, samen met de besparingskansen voor een organisatie. Dit is écht uniek.”
Wat toont de Carbon Footprint Calculator?
“De Carbon Footprint Calculator laat de ‘data footprint’ van je organisatie zien. Of te wel, het energieverbruik van jouw organisatie die wordt veroorzaakt door data. Het maakt twee dingen inzichtelijk: ten eerste de data waarover je beschikt. Dit bevat zowel de zichtbare als onzichtbare data, ook wel dark data genoemd. Ten tweede wordt duidelijk waar deze data zich bevinden en hoe de data door de organisatie stromen. Samen vormt dit de data footprint van je organisatie.”
Hoe helpt de Carbon Footprint Calculator organisaties te verduurzamen?
“Hoe meer data in een organisatie, hoe hoger het energieverbruik. Dat komt enerzijds omdat data door een organisatie stroomt, het verplaatst zich van A naar B en dat kost energie. Anderzijds wordt data bewaard op servers, in datacenters. Die datacenters staan 24/7 aan. Ook dat kost energie. Datacenters worden niet voor niets ook wel de kolencentrales van de toekomst genoemd.
Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven om datacenters te verduurzamen. Alleen aan de kern van het probleem wordt nauwelijks aandacht geschonken, namelijk de data zelf. Wist je dat 99,5% van de data die bedrijven opslaan nooit meer gebruikt worden?
De Carbon Footprint Calculator begint bij de bron. Je brengt namelijk in kaart welke data je veilig wilt bewaren en welk data je niet meer nodig hebt. Dat brengt een enorme besparingskans met zich mee, want minder data betekent minder energie én kosten.”
99,5% van de data wordt nooit meer gebruikt of geanalyseerd (!)
(Bron: IDC)
Voor wie is de Carbon Footprint calculator geschikt?
“Voor elke organisatie die moet óf wil verduurzamen. En die groep wordt steeds groter. Duurzaamheid werd altijd gezien als een kans in plaats van een eis. Dat is veranderd. De roep vanuit de overheid en maatschappij om duurzame keuzes is luider geworden, organisaties moeten zich ook steeds vaker verantwoorden voor de mate waarin zij maatschappelijk verantwoord ondernemen.”
De eerste stappen zijn vaak al gezet: de plastic bekertjes zijn vervangen voor papieren bekertjes, elektrisch rijden is gemeengoed geworden en we minderen kilometers door op afstand te werken. What’s next?
“IT.” zegt Eelco. Hij licht toe: “IT vormt een logische stap voor organisaties die willen verduurzamen, gezien de footprint die dit met zich meebrengt. De ogen zijn veelal gericht op IT leveranciers, zoals datacenters, cloud- en hostingproviders en leveranciers van hardware, maar organisaties kunnen ook zélf actie ondernemen. Welke geclassificeerde data sla je hoe en waar op. Het begint echt bij die simpele basis.
Kun je ons meer vertellen over hoe de Carbon Footprint Calculator in zijn werk gaat?
Eelco: “Er zijn grofweg drie stappen: Collect, Calculate en CO2 reductie. We beginnen met het verzamelen van alle data in jouw organisatie, zichtbaar en onzichtbaar (collect). Dan berekenen we aan de hand van slimme calculaties jouw CO2 uitstoot en maken deze inzichtelijk, samen met een specificatie van de veroorzakers (calculate). De laatste stap vormt een aanpak die erop gericht is efficiënter gebruik te maken van data (CO2 reductie). Hierbij zorg je voor veilige opslag van data die je gebruikt en een reductie van data die je niet gebruikt. We noemen dit duurzaam datamanagement.”
Welke reacties heb je al gekregen?
“Als ik mensen meeneem in de ontwikkeling van data en de impact daarvan op het klimaat, reageren ze vaak verbaasd: “Hoe kan zo’n grote ontwikkeling zó onderbelicht zijn?” Als je hen vertelt dat alleen al ons internetgebruik vandaag de dag méér CO2 uit stoot dan de hele luchtvaartindustrie bij elkaar, dan lees je uit hun reactie dat er nog een hoop missiewerk te verrichten is.
Aan de andere kant wordt er gelukkig ook al veel onderzoek naar dit onderwerp gedaan en wordt Centralpoint vaak betrokken omdat wij, anders dan anderen, kijken naar de kern van het probleem: de data zelf. Andere emissies die door datacenters, servers, hardware etc. worden veroorzaakt zijn daarvan een gevolg. Het schijnt nieuw licht op de zaak en dat wordt gezien als waardevolle toevoeging op de bestaande onderzoeken.”
Wat denk je, maakt de data footprint over enkele jaren onderdeel uit van het MVO verslag?
Eelco lacht: “100% zeker. Data groeit en data blijft groeien. Het verkleinen van de CO2 data footprint is dan ook geen luxe, maar pure noodzaak.”
Tot slot, als je één nieuwe innovatie kon doorvoeren, wat zou dat dan zijn?
“Ik zou Artificial Intelligence toe willen voegen aan de calculator, zodat we in staat zijn snel en simpel footprint analyses te maken en kunnen leren hoe de footprint er in de toekomst uit gaat zien.
Tegelijkertijd vind ik het ook een lastige, want hoewel AI ons leven zoveel makkelijker gaat maken, heeft dit ook weer extra CO2 uitstoot tot gevolg omdat er veel data bij komt kijken.”
Maar die uitdaging gaat Eelco niet uit de weg, hij vervolgt: “Dus mijn ultieme wens is om AI in te zetten om datasets op een duurzame manier te verwerken.”
– Eelco Huurdeman, innovatie manager bij Centralpoint
https://solutions.centralpoint.nl/carbon-footprint-calculator/
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.