400 horecabedrijven kunnen nu impact maken door geredde producten in te kopen

Amsterdam 28 juni 2021 – InstockMarket is een online horeca groothandel in geredde voedselproducten. Ruim een kwart van alle voedsel wordt verspild in Nederland. Een gedeelte van deze producten is van goede kwaliteit. InstockMarket maakt deze goede producten toegankelijk voor restaurants, hotels en cateraars. Hiermee verlagen zij hun voetafdruk en kopen ze in voor een lagere prijs. InstockMarket heeft geïnvesteerd in technologie en vierkante meters waardoor een groter aantal boeren, telers en producenten met reststromen zich kan aansluiten. Door het steeds grotere aanbod aan geredde producten is het inmiddels mogelijk voor 400 horecaklanten in heel Nederland om duurzamer te koken. Dit komt neer op zo’n 2 miljoen kilo gered voedsel per jaar.
In Nederland wordt jaarlijks zo’n 1,8 tot 2,5 miljoen ton in de gehele voedselketen verspild. Voedselproductie vraagt veel van de aarde en door voedsel te verspillen belasten we het milieu onnodig. Voedselverspilling ontstaat om tal van redenen: van boeren en telers die kampen met overschotten, beschadigingen door extreem weer of producten die niet voldoen aan de juiste maatvoering. Bij producenten en retailers gaat het dikwijls om magazijn restanten die plaats moeten maken. De horecasector leent zich bij uitstek voor hergebruik van deze productstromen, omdat chefs snel kunnen schakelen en zo hun creativiteit kunnen inzetten. Mede-oprichter Bart Roetert: “chefs werken graag met deze producten, maar een chef gaat niet met zijn auto door heel Nederland om overal reststromen op te halen. Wij organiseren dit voor hen en wij maken het gemakkelijk voor hen om snel een duurzame stap in hun bedrijfsvoering te zetten.”
De horeca heeft een zwaar jaar achter de rug. Maandenlang waren de deuren gesloten. Rico Nab keuken manager bij Burgundy Street bij o.a. bekend van Tivoli in Utrecht is blij dat hij werd toegelaten in de online webshop van InstockMarket. “duurzaamheid is in onze bedrijfsvoering steeds belangrijker, wij kopen veel vegetarische en vegan opties van InstockMarket en zijn blij met het brede assortiment. Ook op deze manier proberen we onze voetafdruk te verkleinen”. Horecalocaties krijgen inzicht in hun klimaatimpact uitgedrukt in water-, landgebruik en CO2-uitstoot. Vermaat is een van de grootste horecabedrijven van Nederland. In het afgelopen jaar namen ze niet alleen 44 locaties van La Place over, maar ook premium bedrijfscateraars in Frankrijk en Duitsland. Als Instock-klant van het eerste uur heeft Vermaat klimaatimpact hoog in het vaandel staan. “We maken onze milieu-footprint inzichtelijk en delen die met al onze locaties en leveranciers”, zegt Hein van Gameren, manager inkoop Food bij Vermaat. “Zo hopen we ook onze leveranciers en partners mee te nemen in ons duurzaamheidsverhaal.” InstockMarket heeft als uitdaging dat het aantal klanten goed moet aansluiten bij de omvang van de stromen die zij redden. Om te voorkomen dat klanten in een halfvolle winkel terecht komen, wordt het aantal nieuwe klanten afgestemd op het aantal leveranciers dat aan InstockMarket levert.
Het aantal leveranciers is het afgelopen jaar verdubbeld. Naast de leveranciers die vanaf de start leveren zoals Bakker Barendrecht (Albert Heijn) sluiten steeds meer boeren, telers, producenten en retailers zich aan. Deels komt dit door de reststroomcalculator.nl: een uniek instrument waarop leveranciers hun reststromen kunnen aanmelden. Als leverancier ontvang je binnen een uur een aanbod en worden de producten binnen 24 uur opgehaald. Producten die binnen komen op het Food Rescue Center worden gecheckt op kwaliteit, direct gefotografeerd in een speciale fotostudio en online gezet. Zodra het product verkocht wordt ontvangt de leverancier een vergoeding op zijn rekening, hierbij wordt alle emballage administratie en facturatie geregeld. Ook krijgen leveranciers een overzicht van de klimaatimpact. Een van de nieuwe leveranciers is maaltijdboxservice Marley Spoon: Alberto Scorzon, Head of Quality & Safety EU, hij zegt: “wij zorgen ervoor dat we alleen inkopen wat we nodig hebben voor de bestellingen van onze klanten. De kleine hoeveelheden producten wie wij wel over houden, verwaarden we via InstockMarket. Hiermee helpen we het klimaat. De financiële opbrengst – wat we terugkrijgen – laten we door Instock doneren aan de Voedselbank”.
InstockMarket biedt een steeds breder assortiment aan producten: naast groente en fruit komt er meer vlees, vis en vegetarisch assortiment beschikbaar. Vlees, vis en vleesvervangers vriest InstockMarket voor de THT in en daarmee wordt de houdbaarheid met 3 maanden verlengd. Ook is het aanbod aan circulaire producten toegenomen, zoals bijvoorbeeld tosti’s van de Tweede Jeugd en chutneys en jam van Potverdorie. De investeringen die InstockMarket het afgelopen jaar heeft gedaan hadden niet kunnen plaatsvinden zonder de steun van Stichting DOEN. Ook komend jaar heeft de stichting zich gecommitteerd aan het faciliteren van groei van InstockMarket. Freija Vermeer programmamanager Stichting DOEN zegt hierover: “Stichting DOEN werkt aan een duurzamer voedselsysteem door voorlopers te ondersteunen o.a op het gebied van voedselverspilling. Instock is daar een heel goed voorbeeld van. Ze hebben ondanks het moeilijke jaar laten zien wat impactvol ondernemerschap is. Daar willen wij ook in de toekomst aan bijdragen om zo de impact van Instock groter, sterker en zichtbaarder te maken.
Op dit moment heeft InstockMarket haar Food Rescue Center bij Amsterdam Sloterdijk. Om meer dan 1000 horeca klanten wekelijks te voorzien van geredde producten zal Instock in 2023 moeten verhuizen naar een groter circulair distributiecentrum. De principes om stromen zo hoogwaardig mogelijk te gebruiken volgens de Ladder van Moerman en de operatie zo klimaatneutraal mogelijk uit te voeren, staan centraal. Dit komt bijvoorbeeld naar voren in een uitgiftepunt voor sociale initiatieven, compostering en lokale samenwerking met het achterland om ketens te sluiten, zoveel mogelijk elektrisch vervoer en zonnepanelen. Het doel is om in 2024 jaarlijks 5 miljoen kilo te ontvangen waarvan 1 miljoen kilo naar de Voedselbank gaat.
Achtergrond Instock
Instock is in juni 2014 opgericht door vier werknemers van Albert Heijn. Zij werden geconfronteerd met voedselverspilling en besloten samen een plan te maken om dit tegen te gaan. Wat begon als een pop-up restaurant bestaat nu uit hun eigen restaurant in de Czaar Peterstraat (Amsterdam), catering en een productlijn van circulaire producten zoals speciaalbier, granola en kookboeken. Er is inmiddels meer dan een miljoen kilo eten gered. De verwachting is dat de teller sneller oploopt dankzij deze nieuwe ontwikkelingen.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.