Industry Wire

Steeds meer leren van videobeelden

Leren door middel van videovoorbeelden neem toe, maar het onderzoek ernaar staat nog in de kinderschoenen. Over welke vorm de beste leereffecten bewerkstelligt, is nog weinig bekend. Dit stelt prof.dr. Tamara van Gog in haar inaugurale rede ‘Voorbeeldig leren‘. Zij gaat daarbij in op onderzoek naar de effectiviteit van verschillende vormen van videobeelden. Van Gog aanvaardt met haar rede op vrijdag 20 september 2013 de leerstoel Onderwijspsychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Van Gog geeft in haar rede een uiteenzetting over haar onderzoek naar ‘observationeel leren’, dat wil zeggen, leren door te kijken naar het goede voorbeeld van iemand anders. Dit is een efficiënte vorm van instructie voor lerenden die nog geen of weinig voorkennis hebben van een leertaak. Tegenwoordig worden steeds vaker videovoorbeelden gebruikt, zowel tijdens informeel leren in de vrije tijd als in het onderwijs. Met een smart phones is het maken en delen van een video gemakkelijker dan ooit. En dankzij internet kunnen we vaardigheden leren van experts aan de andere kant van de wereld.

Effectiviteit
Van Gog stelt in haar rede dat ook hier de technologische ontwikkelingen ver vooruit lopen op onze kennis over hoe we die technologie zo optimaal mogelijk kunnen gebruiken in het onderwijs. We weten nog heel erg weinig over hoe videovoorbeelden eruit zouden moeten zien om een zo groot mogelijk leereffect te bewerkstelligen. Laten we degene die de taak demonstreert helemaal in beeld zien, of alleen de handen, of helemaal niet? En hoe zorgen we dat de aandacht van lerenden op hetzelfde moment naar dezelfde dingen uitgaat als de aandacht van degene die de taak demonstreert? Bij gebrek aan ontwerprichtlijnen, wordt de keuze voor een bepaalde vorm vooral op gevoel gemaakt. Van Gog behandelt recente studies en toekomstige onderzoeksprojecten naar de effectiviteit van verschillende vormen van videovoorbeelden.

Prof.dr. Tamara van Gog (1979) is in mei 2012 benoemd tot bijzonder hoogleraar Onderwijspsychologie, i.h.b. de psychologie van leren en instructie, vanwege het Erasmus Trustfonds. Zij ontving NWO Veni (2008) en Vidi (2012) subsidies, is sinds 2010 lid van De Jonge Akademie van de KNAW en sinds 2013 van de Programmaraad voor Onderwijsonderzoek van NWO.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht