“Helft Nederlandse internetters koopt online”

Ongeveer de helft van de Nederlandse internetters heeft inmiddels ervaring met online kopen. Dit zegt onderzoek- en consultingbureau InSites-Consulting . Twintig procent van de internetters die nog nooit iets online heeft gekocht zegt dit wel "in de nabije toekomst" te willen doen. De meeste online kopers zijn volgens het onderzoek tevreden over kopen via internet.
InSites-Consulting heeft in januari en februari op 45 drukbezochte Nedelandse sites oproepen geplaatst om mee te doen aan het onderzoek. Van de ruim 15 duizend mensen die reageerden hadden 7240 surfers ervaring met e-commerce. Deze groep is verder ondervraagd. Onder internetters verstaat InSites-Consulting mensen die minstens een keer per maand online zijn.
Volgens het onderzoek is er vorig jaar in Nederland voor 3,3 miljard gulden online aangekocht. Ongeveer eenderde daarvan werd gespendeerd aan reizen en vakantie. 37 procent van de bestellingen betrof verkoop van boeken en cd's, maar wat omzet betreft maakt deze categorie slechts 10 procent, oftewel 330 miljoen gulden, uit van het geheel van 3,3 miljard gulden. Vier op de vijf transacties worden gedaan bij Nederlandse sites.
Online kopers zijn over het algemeen ervaren internetters, aldus InSites-Consulting, maar het bureau constateert ook dat 38 procent van de online kopers pas sinds 1999 online is.
Volgens InSites-Consulting is er grote tevredenheid onder de online kopers over het aanschaffen van producten via internet. Slechts 6,5 procent van de e-shoppers zegt "minder positieve" gevoelens te hebben gekregen rond online kopen. 3,5 procent van de huidige online kopers geeft aan in de toekomst niet meer via internet te zullen bestellen.
Het onderzoek geeft een heel ander beeld over e-commerce dan de studie van Trendbox die eerder deze week bekend werd gemaakt. Volgens Trendbox stagneert het internetgebruik, wat volgens onderzoek van Nielsen//NetRatings niet het geval is, bovendien stelde Trendbox dat slechts tien procent van de internetters in de laatste drie maanden van vorig jaar iets online gekocht. Volgens InSites-Consulting is dat 46 procent. De conclusie van InSites-Consulting sluit ook meer aan bij onderzoek dat Pro Active International in oktober presenteerde , waarbij geconcludeerd werd dat van de 5,7 miljoen internetters er 2,5 miljoen iets online hebben gekocht.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
14 Reacties
R_Berndsen
Welk onderzoek moet ik nu vertrouwen? Kunnen ze niet gewoon met harde feiten komen, die gewoon kloppen? Volgende week brengt AndersonConsulting naar buiten dat 99% online aankoopt! Ik dank u
Niek van Dijk
Beste R. Berndsen,Of het eerste onderzoek klopt, valt niet te controleren. Voor wat betreft dit tweede moeten we blij zijn met hun eerlijkheid, want nu kunnen we tenminste concluderen dat er waarschijnlijk weinig van hun uitkomsten klopt.Ten eerste hebben ze de mensen die klikten op een button op "45 drukbezochte sites" op 100% gesteld, tewijl dit natuurlijk al een selectie van de bevolking, meer nog, van de internet-bevolking is. Zeker geen representatieve steekproef dus!In de tweede plaats, en daar zijn ze niet duidelijk over, geven ze niet aan wat voor SOORT sites meededen aan het onderzoek. Als dat vooral drukbezochte webwinkels zijn, geeft dat een heel andere uitkomst dan bij bijvoorbeeld nieuws-sites.Als je "harde feiten wilt, die gewoon kloppen" moet ik je teleurstellen. Dat zal pas gebeuren als onafhankelijke bureaus (dus zonder verborgen doelen) echte statistici in dienst nemen. En ik ben bang dat dat er voorlopig niet in zit.
JAJA
Dit onderzoek is gesponsord door …..
Cajo Brendel
Het afgelopen jaar heb ik twee keer iets gekocht via internet, ik tel dus als koper mee met bovengenoemd internet-onderzoek. Maar zo geredeneerd moet je als onderzoeker wel een positieve uitkomst bereiken die niets zegt over de werkelijke levensvatbaarheid van veel bedrijven. Als je onderzoekt hoeveel geld ik het afgelopen jaar daadwerkelijk heb besteed op internet dan kom je uit op 100 gulden. Een veelvoud daarvan geef ik uit in de oude economie, in de supermarkt, de horeca, de kiosk, aan kleding en schoeisel etc. . Neem daarbij dat ik nooit en te nimmer een button of banner aanklik en je komt uit op het feit, dat aan mij en soortgelijke internetters geen droog brood valt te verdienen. Geen wonder dus dat veel bedrijven de afgelopen tijd aan over-optimisme ten onder zijn gegaan.
Ron Arends
Ik wil graag opkomen voor het onderzoek dat InSites heeft gehouden. Aan het onderzoek deden de meest uiteenlopende sites mee. De onze (een amusementssite), maar ook nieuwssites, vacaturebanken, sportsites, kranten, zoekmachines, ja zelfs de Emerce! In het rijtje van deelnemers kan ik slechts één winkel ontdekken, en dat was geen "pure" webwinkel. Men mag er dus vanuit gaan dat door deze diversiteit aan deelnemende sites een representatief onderzoek gehouden kon worden.Gedurende een maand verscheen er een pop-up waarin bezoekers werden uitgenodigd mee te werken. Deze box verscheen bij iedere bezoeker, dankzij cookies, slechts eenmaal. Natuurlijk geeft het grootste gedeelte van de bezoekers geen gehoor aan zo'n uitgebreide vragenlijst, maar als vele honderdduizenden "verzonden" uitnodigingen toch door vijftienduizend mensen geaccepteerd worden, is het mijns inziens niet terecht te spreken over een "voorselectie van deelnemers". Ook de aantallen duiden immers op een objectieve proef.
Pim Hutjens
De kop "Helft Nederlandse internetters koopt online" suggereert dat online kopen hetzelfde is als ervaring hebben met online kopen (zoals in de eerste zin van het artikel staat).Welke definitie hanteren we nu eigenlijk, want dit is NIET hetzelfde. Online kopen zou moeten duiden op regelmatig (wat is regelmatig?) aankopen op internet waar ervaring hebben met online kopen ook een eenmalige aankoop kan betreffen. De slechte manier van definieren en het gebrek aan standaard definities van het onderzochte is precies waarom elke onderzoeker zijn concurrent tegenspreekt. Jammer, want de branche zit te wachten op goede cijfers en de leek neemt klakkeloos aan wat er in de krant staat (internetgebruik in Nederland stagneert!)
Vincent Faassen
…Natuurlijk geeft het grootste gedeelte van de bezoekers geen gehoor aan zo'n uitgebreide vragenlijst, maar als vele honderdduizenden "verzonden" uitnodigingen toch door vijftienduizend mensen geaccepteerd worden, is het mijns inziens niet terecht te spreken over een "voorselectie van deelnemers"…. Is dit niet juist waarom er wel een voorselectie wordt gehouden. Van de honderdduizenden verzonden cookies, reageren 15 duizend mensen. Dit zijn waarschijnlijk de mensen die on-line gekocht hebben, aangezien die een mening hebben over on-line kopen en deze mening blijkbaar kenbaar willen maken.Zolang dit soort onderzoeken onder een gedeelte van de on-line populatie gedan wordt, krijg je nooit een onafhankelijk beeld. De enige manier om een onafhankelijk beeld te krijgen is een grootscheeps onderzoek houden (door de overheid) via een ander medium bijvoorbeeld schriftlijk of telefonisch.
Kristof De Wulf
Bedankt voor uw talrijke reacties op de resultaten van het InSites Consulting onderzoek. Graag geven we u vanuit InSites Consulting meer uitleg over de methodologie die werd gehanteerd om vervelende misverstanden uit te schakelen. We zijn er immers van overtuigd dat deze studie een uitermate betrouwbaar en representatief beeld schetst van de e-shopper in Nederland. 1. Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met 45 druk bezochte Nederlandse sites uit diverse sectoren, zoals portals, jobsites, search-engines, media-sites, zoals Emerce, Gelderlander, Skyradio, Scoot, RTL4, Planet Internet, Het Net, Newmonday, Monsterboard, Nederlands Dagblad, Marktplaats, Vinden, TMF, Myweb, Inform, VTWonen, Vrouwonline en vele anderen. Dit impliceert dat de respondenten werden aangetrokken via diverse soorten sites en dat er geen onder- of oververtegenwoordiging is van bezoekers van specifieke sites.2. Bovendien zorgde een telefonische enquête van 2.000 willekeurig geselecteerde Nederlanders (> 15 jaar) voor een correcte weergave van Internet gebruik versus niet-gebruik. Op basis van deze resultaten werden gegevens uit het online onderzoek herwogen om zo eventuele vertekeningen te voorkomen. We kunnen in dit opzicht dus wel spreken van een representatieve steekproef gezien zowel een online als een offline onderzoek werd opgezet.3. De bezoekers van deze sites werden via een unieke pop-up methode uitgenodigd deel te nemen aan het onderzoek. Om de representativiteit van het onderzoek te waarborgen, konden bezoekers van deze sites hoogstens éénmaal deelnemen. Dit garandeert een optimaal bereik van Nederlandse internet gebruikers, zonder een over- of ondervertegenwoordiging van respectievelijk frequente en minder frequente surfers. Onze unieke pop-up methode garandeert tevens een uitermate hoge respons-rate. Er werd dus geen gebruik gemaakt van banners of buttons, in welk geval de kans op vertekening inderdaad groter is.4. Na een dataverzamelingsperiode gedurende de volledige maand februari 2001, bestond de totale steekproef uit 80.000 surfers. Slechts 1 van de 7 random verspreide vragenlijsten onderzocht het e-commerce gedrag, waarop we 15.000 waarnemingen ontvangen hebben.5. Het doel van het onderzoek was het internet gebruik in Nederland in kaart te brengen, waardoor niet enkel e-shoppers zich aangesproken konden voelen, maar alle internet-gebruikers aangesproken werden. Het pop-up scherm refereerde nooit naar e-shopping als onderzoeksthema, maar sprak over een studie onder Nederlandse surfers. Dit zorgt ervoor dat er een minimale kans is dat enkel e-shoppers zich zouden aangesproken voelen om de vragenlijst in te vullen. Een oververtegenwoordiging van online kopers is dan ook veel minder waarschijnlijk en zelfs volledig uitgesloten wat de rapportering van de cijfers betreft gezien deze cijfers werden herwogen op basis van het offline telefonisch onderzoek.6. InSites Consulting is wel degelijk een onafhankelijk bureau dat de wetenschappelijke onderbouw van haar studies hoog in het vaandel draagt. InSites Consulting werd opgericht door 2 marketing professoren van de Universiteit Gent (België) en 2 senior consultants van de Vlerick Leuven Gent Management School. InSites Consulting werkt volledig onafhankelijk en voert zeer verschillende internet-gerelateerde studies uit zowel in België als Nederland om verschillende aspecten van het internet-gebruik in kaart te brengen en hiervan de evolutie in de tijd op te volgen, zoals o.a. e-Shoppers & e-Branding in Nederland, e-Business in België, behavioural Web audience segmentation, Belgian Internet Mapping, Youth online en vele andere. Er zijn dus geen “verborgen doelen” m.b.t. het naar buiten brengen van onze resultaten. Bovendien hebben we hooggekwalificeerde onderzoekers in dienst met jarenlange ervaring in marketingonderzoek vanuit een wetenschappelijke invalshoek.7. Definities zijn inderdaad erg belangrijk om mogelijke verwarring te voorkomen in de markt. InSites Consulting definieerde een e-shopper als iemand die ooit via het web kocht. Toch geeft onze Nederlandse e-shoppers studie aan dat 35% van de internet gebruikers tijdens de laatste 2 weken een product of dienst online aangekocht heeft (dit werd echter niet in het persbericht geplaatst). Meer informatie over InSites Consulting kunt u via onze site http://www.insites-consulting.com vinden, maar u kunt ook rechtstreeks mailen naar info@insites-consulting.com. Met vriendelijke groet,Prof. Dr. Kristof De Wulfemail: kristof.dewulf@insites-consulting.comManaging Partner InSites-Consulting
Marieke Hensel
Beste mensen,Dit onderzoek is zoals veel andere onderzoeken, groot of klein, afhankelijk van vele factoren. Kijk dus goed naar achtergrondinformatie bij het desbetreffende onderzoeksbureau en ga niet alleen af op de berichten in de krant. Beschouw deze artikelen als een lokkertje ofwel reclame-uiting van het onderzoeksbureau. Wanneer u daadwerkelijk met de info wilt werken, zult u daadwerkelijk de juistheid van de gegevens moeten controleren met de daarbij behorende definities. Het is natuurlijk wel interessant om de trends te volgen en het onderzoek geeft wel degelijk interessante informatie.
Wout van der Wijk
Dit onderzoek deugt van geen kant, hetgeen ook wordt bevestigd door de onwaarschijnlijke uitkomsten. Ik zet mijn kaarten op de uitkomsten uit het onderzoek van NFO Trendbox. Uitkomsten uit dat onderzoek liggen overigens in lijn met die van andere bureaus die wat beter nadenken over onderzoek over internet, zoals Interview-nss en Blauw. (overigens heb ik mij voorgenomen dat dit de laatste keer is geweest dat ik op dit soort berichten op basis van "onderzoek" reageer. Ik wordt er een beetje moe van. Redactie Emerce: graag even nakijken voor je iets plaatst) Wout van der Wijk
alewijn
Beste Wout,Leuk om de mening over een (online) onderzoeksbureau en hun onderzoek te horen van iemand die bij Blauw werkt?! Bang voor de concurrentie. Toch beter niet kunnen reageren zoals je zelf al van plan was. Wat betreft het onderzoek: natuurlijk is het niet optimaal, maar dat is voorlopig nog geen enkel onderzoek naar dit onderwerp. Het is een aardige indicatie en waarschijnlijk niet meer.
Ronald Ritsma
Misschien kunnen de Dames en Heren een toelichting geven op het verschil in onderzoeksresultaten. Waarschijnlijk komt dit gewoon door een verschil in definitie.
JOE
Het kan een beetje grof overkomen, maar ik zeg altijd maar zo: 'statistieken en resultaten van onderzoeken zijn net zoals hoeren – je kunt er mee doen wat je wilt'. Geen enkel onderzoekbureau weet of de deelnemers de enquete naar waarheid invullen!
YmmY / Carl Mangold
"Helft Nederlandse huisvrouwen doet boodschappen in Amsterdam" Door: Pietje PuckDinsdag, 29 Mei 2001 Ongeveer de helft van de Nederlandse huisvrouwen heeft inmiddels ervaring met winkelen in Amsterdam. Dit zegt onderzoek- en consultingbureau ADAM-Consulting. Twintig procent van de huisvrouwen die nog nooit iets in Amsterdam heeft gekocht zegt dit wel "in de nabije toekomst" te willen doen. De meeste Amsterdam-shoppers zijn volgens het onderzoek tevreden over het winkelen in Amsterdam. ADAM-Consulting heeft in januari en februari op 45 drukbezochte Amsterdamse kruispunten opgeroepen om mee te doen aan het onderzoek. Van de ruim 15 duizend mensen die reageerden hadden 7240 wandelaars ervaring met winkelen in Amsterdam. Deze groep is verder ondervraagd. Onder Amsterdam-shoppers verstaat ADAM-Consulting mensen die minstens een keer per maand in de Randstad zijn. Volgens het onderzoek is er vorig jaar in Nederland voor 3,3 miljard gulden in Amsterdam gekocht. Ongeveer eenderde daarvan werd gespendeerd aan sex en drugs. 37 procent van de bestellingen betrof verkoop van wiet en hulpmiddelen, maar wat omzet betreft maakt deze categorie slechts 10 procent, oftewel 330 miljoen gulden, uit van het geheel van 3,3 miljard gulden. Vier op de vijf transacties worden gedaan in het centrum van Amsterdam. Amsterdam-shoppers zijn over het algemeen ervaren toeristen, aldus ADAM-Consulting, maar het bureau constateert ook dat 38 procent van de Amsterdam-shoppers pas na 1999 in Amsterdam is geweest.