SMIRIT Manifesto helpt bedrijfsleven sneller en beter innoveren

Wie geen last wil hebben van de crisis, moet transformeren naar een organisatie die snel nieuwe waardes kan creëren. Toch lukt het veel organisaties niet om oude paradigma’s te doorbreken. The SMIRIT Manifesto beschrijft hiervoor de 10 belangrijkste strategische uitgangspunten.
The system is broken
Ons oude economische systeem was gebaseerd op groei. Maar onze demografie wijzigt en groei blijkt gelimiteerd. De verhouding tussen mensen die geld verdienen en mensen die we hier van onderhouden gaat in alarmerend tempo richting het onhaalbare. De concurrentiekracht van Nederland zakte onlangs van de 5e naar de 8e plaats, hoofdzakelijk door een gebrek aan innovatiekracht. Van emerging markets hoeven we ook geen wonderen meer te verwachten. Ook hier is de snelle groei sterk afgezwakt en gaat het richting marge-uithollende prijsconcurrentie. Kortom: het systeem is gebroken.
We moeten nu debatteren en transformeren
Kunnen we het tij nog keren? “Natuurlijk kunnen we dat” zegt Adrie Dolman, initiator van The SMIRIT Manifesto. “Maar dan moeten we wel het interne debat voeren over hoe wij sneller en beter kunnen innoveren. Organisaties moeten zichzelf transformeren naar een innoverende eenheid. Want hier ligt de sleutel. Tijdrovende en kostenverslindende innovatieprojecten met veel risico zijn gedoemd te mislukken. We moeten ons een werkwijze aanleren die de innovatiecyclus terugbrengt van jaren of maanden, naar hooguit weken. Hierbij moet niet het controlemechanisme, maar de werkwijze verantwoorden dat wij onze middelen optimaal benutten. En de tijd tussen idee en validatie moet drastisch worden ingekort. Innovaties kunnen al tijdens de ontwikkeling in de markt gezet worden waardoor je gelijktijdig marktonderzoek doet.
Het herhaaldelijk transformeren van een complete organisatie is in de nieuwe economie eerder standaard dan uitzondering. Dit vereist leiders die kunnen uitleggen dat de toekomstige situatie meer perspectief biedt dan de huidige situatie. Mensen willen dan maar wat graag mee in een transitie.”
Nieuwe lessen leren
Makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker omdat veel belemmeringen verankerd liggen in de bedrijfscultuur. Er moeten volgens Adrie dan ook nieuwe lessen geleerd worden. En dat vereist een actief en open debat over de aanpak. Het SMIRIT Manifesto kan dit debat aanzwengelen en voeden. Het omvat prikkelende stellingen, uitgangspunten en insights, die iedereen kan becommentariëren en aanvullen. Hoe meer mensen het manifest ondertekenen hoe krachtiger het wordt.
SMIRIT staat voor Strategic Manifesto to Improve Results of Innovation and Transformation. Zie voor meer informatie: www.smirit.org.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.