Deel dit artikel
-

“Bedrijven hebben minder tijd om succesvol te worden”

GorillaPark is een business accelerator in Amsterdam en binnenkort met vestigingen in Silicon Valley, Londen, München en Parijs. Men investeert in twintig bedrijven per jaar in de hoop dat er een gorilla tussen zit, aldus CEO en oprichter Jeroen Mol.

Wat is een gorilla?

"Als de grote massa overstapt op Internet, kiezen ze allemaal voor de marktleider. Zo'n marktleider is een gorilla. Op Internet zijn dat bijvoorbeeld Amazon en America Online. In de IT-sector hebben gorilla's een aparte status. Zij hebben altijd meer dan 50% van de omzet en de winst in een bepaalde markt in handen. Kijk naar Microsoft, Cisco, SAP en Oracle. Die kunnen niet meer stuk. Er is een paradigm shift nodig om dat te veranderen. Wij willen hier gorilla's kweken."

Wat doet GorillaPark?

"We nemen starters vanaf dag 1 een heleboel triviaal geregel uit handen. Van het opzetten van een administratie tot en met het aanschaffen van een koffiemachine. Die tijd kunnen ze nu besteden aan het ontwikkelen van hun product en het bewerken van de markt. We willen een bedrijf zo snel mogelijk door verschillende stadia halen. Alle bedrijven waar we in investeren zitten hier in een grote ruimte naast elkaar, als in een soort pressure cooker. Ook krijgen ze support van onze seniormanagers. Daar zit bijvoorbeeld onze CTO Greg Hassett, mede-oprichter van Pointcast. Hij vindt het leuk om voor meerdere start-ups te werken. Om zo'n man als individueel bedrijf te benaderen en te overtuigen zou je anders een half jaar kosten. Verder krijgen ze 500.000 euro als startkapitaal. In ruil daarvoor krijgen wij 25% van de aandelen. Na negen maanden moeten ze rijp zijn voor een nieuwe investeringsronde, waarbij ze geld moeten ophalen bij venture capitalists. Lukt dat niet, dan vliegen ze eruit. Na 18 maanden moeten ze sowieso de deur uit en na uiterlijk 24 maanden moeten ze hun hele organisatie opgebouwd hebben en klaar zijn voor een beursgang."

Waarom die haast?

"Een bedrijf krijgt steeds minder tijd om succesvol te zijn. Bij Amazon duurde het 22 maanden om van de eerste site tot een IPO te komen, bij Webvan was dat nog maar drie maanden. Om succesvol te zijn moet je snel geld kunnen ophalen op de publieke markten. Dat biedt snellere exit-mogelijkheden voor investeerders."

Is er genoeg geld in Europa?

"Door de Euro en de Centrale Bank is er een grote markt ontstaan. Het ontstaan van de Easdaq en de Neuer Markt biedt professionelere exit-mogelijkheden. En er is voldoende Internetpenetratie. Dat is belangrijk voor het concurrentievermogen van nieuwe bedrijven. Door al deze ontwikkelingen is het investeringsklimaat in Europa verbeterd. Begin jaren negentig was er gewoon geen kapitaal beschikbaar. Maar in Europa is er nog steeds geen venture capitalist die een 1 billion dollar company op zijn naam heeft staan. Amerikanen hebben dus veel meer ervaring met het bouwen van bedrijven, naast hun technologische voorsprong."

Wanneer stapt u uit een bedrijf waar u in geïnvesteerd hebt?

"Dat hebben we nog niet precies bepaald. We hebben die exits niet nodig voor onze eigen financiering. We hebben net 28 miljoen gulden opgehaald bij zes topinvesteerders, terwijl we maar naar drie op zoek waren. In maart volgt een nieuwe ronde voor 30 miljoen dollar en voor het einde van het jaar willen we zelf naar de beurs om 100 miljoen dollar op te halen."

Deel dit bericht

3 Reacties

N. E. Zonderhuis

TV-TIP!Per Saldo Woensdag 1 maart gaat op Nederland 3 een serie documentaires van de RVU van start. Documentaire-makers zoeken naar economische thema's die actueel en polemiserend zijn.De eerste aflevering 'Engelen' gaat over Internet-investeerders, waaronder Jeroen Mol.Uitzending: 01-03-00, van 20.25 – 20.55 uur op Nederland 3 Ter ondersteuning van de afleveringen is er een Internetsite: http://www.per-saldo.nl  

Rob

MARKTLEIDERS opgepast! The gorilla's are coming! Nee, het is niet de nieuwe film van Paul Verhoeven of een nieuwe dierentuin in Apeldoorn. De gorilla's zijn al die grote jongens die meer dan de helft van de markt in handen hebben. Wat moeten we doen tegen die grote jongens? Ant: Het is belangrijk om samen te werken! Samen sta je sterk en leer je meer dan een los individiu. Net zoals de bezieling en kwaliteit in organisaties verbeterd als er meer en effectiever gecommuniceerd wordt. Maar ook belangrijk is het volgende: What you perceive in others you are strengthening in yourself. Ciao Rob@you 

peter

Met betrekking tot die TV-tip. Volgens mij is die uitzending al eens eerder geweest. Als dat zo is, dan zit in deze uitzending Jeroen Mol's bewering dat 'winst een achterhaald concept is uit de oude economie' of iets van die strekking. Een opmerking die mij bij eerste uitzending van mijn stoel deed stuiteren, en me tegelijkertijd liet inzien dat we bijzondere tijden tegemoet zouden gaan in Internetland. Maar absoluut kijken, want hij zal vast weer heel 'vernieuwende' concepten te berde brengen. Benieuwd of ie nog iets zegt over Hot Orange….

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond