Industry Wire

The Software Alliance start ‘fair play campagne’ op Belgische bedrijventerreinen

Brussel, 28 april 2014 –BSA | The Software Alliance start deze week de fair play- bewustwordingscampagne in België. De campagne loopt in de eerste helft van 2014 en is gericht op bedrijven in België. In eerste instantie richt de BSA zijn campagne op de provincies Antwerpen en  Limburg. Daarna volgen andere bedrijventerreinen in West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant, Namen en Luik. De fair play campagne richt zich op het vergroten van de bewustwording bij bedrijven rond het beter beheren en monitoren van software en licenties. Zo zet de organisatie social media, online advertenties, checklists (tips) en e-books op de website in. Eveneens kunnen onaangekondigde lokale controleacties op bedrijventerreinen plaats vinden. Met de campagne wil de BSA de aandacht vestigen op de gevolgen van het gebruik van illegale software.

Sancties
In 2014 staat sport hoog op de agenda met de Olympische winterspelen in Rusland, het WK Voetbal in Brazilië en de Tour de France. Tijdens de campagne benadrukt de BSA fair play voor wat betreft licentiebeheer. De overeenkomst met sport is duidelijk. Wie de regels van het spel niet wil volgen, loopt het risico op een sanctie of mag niet meer meedoen. En net als in de sportwereld vervult de BSA de rol van supporter van fair play. Maar daarnaast speelt de BSA zo nodig ook voor scheidsrechter die ervoor zorgt dat een organisatie op een eerlijke manier met de juiste softwarelicenties werkt.

“Wie niet compliant is, speelt geen eerlijk spel in de richting van softwareleveranciers en de lokale economie. Door ons te richten op lokale bedrijventerreinen, willen we bedrijven laten zien dat BSA optreedt tegen bedrijven die niet eerlijk zijn en gebruikmaken van illegale software. Door bedrijven op te leiden via onze webinars, online tools en de website willen we hen helpen bij het beter begrijpen van de regels”, zegt Georg Hernnleben, Senior Director, Compliance and External Affairs van BSA EMEA.

Softwarepiraterij in België
Volgens het (Global Piracy report 2011) van IDC was 24 procent van de software in België in 2011 illegaal in gebruik. Dat percentage staat voor een totaal van 252 miljoen dollar aan misgelopen inkomsten.  Dit beïnvloedt niet alleen de omzet van softwarebedrijven door misgelopen inkomsten, maar zorgt ook voor risico’s bij bedrijven doordat ze niet-ondersteunde software uit verdachte bronnen gebruiken. Die kan gemakkelijk geïnfecteerd zijn met virussen en andere malware. Bedrijven lopen tevens de kans dat zij door de BSA juridisch worden aangesproken, wat kan leiden tot juridische en IT-kosten. Daarnaast zijn zaakvoerders en leidinggevenden persoonlijk aansprakelijk voor het gebruik van illegale software in hun organisaties.

“Software moet beschouwd worden als een strategisch bedrijfsmiddel voor organisaties van iedere omvang. Hiermee ontwikkelen zij producten, bieden zij diensten, ondersteunen zij de operationele processen en doen ze zaken op nationaal en internationaal niveau”, zegt Hernnleben. “De kosten die Belgische bedrijven in 2013 kwijt waren als gevolg van het gebruik van illegale software namen toe met 84 procent in vergelijking met 2012.  Het aantal juridische acties tegen bedrijven in België steeg met bijna 130 procent.”

Compliancy-tools
Wanneer bedrijven vragen hebben over hun softwarelicenties, kunnen ze terecht op de BSA-website. De website biedt tevens richtlijnen en een aantal nuttige tools die kunnen bijdragen aan het compliant worden en blijven. Zaakvoerders kunnen eveneens een Software Licentie Verklaring indienen. Dit is een verklaring waarin bedrijven aan de BSA aangeven dat zij hun softwarelicenties in orde hebben of in orde aan het maken zijn. En ook hier geeft BSA graag de nodige tips en aanbevelingen.

Over BSA | The Software Alliance
BSA | The Software Alliance (www.bsa.org) is de belangrijkste pleitbezorger van de software-industrie ter wereld. De aangesloten leden van de BSA investeren jaarlijks miljarden dollars in de ontwikkeling van softwareoplossingen die de economie stimuleren en het moderne leven verbeteren. De BSA verbreedt de horizon van de digitale wereld door relaties met internationale overheden, het naleven en afdwingen van intellectuele eigendom, en onderwijsactiviteiten. Daarnaast vergroot de organisatie het vertrouwen in de nieuwe technologieën die deze wereld stimuleren. Meer informatie: www.bsa.org/belgium of www.bsa.be.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht