Deel dit artikel
-

LinkedIn incasseert 273 miljoen met beursgang

LinkedIn gaat volgende week woensdag, 18 mei, naar de beurs tegen een waardering van 3,3 miljard dollar. Het meeste geld verdient de profielensite aan HR-managers die hulpmiddelen huren om personeel te zoeken op de site.

Uit een nieuw document bij de financiële toezichthouder SEC wordt duidelijk tegen welke openingskoers LinkedIn volgende week een beursnotering wil krijgen.

Het bedrijf brengt 8 procent van zijn aandelenkapitaal in publieke handen tegen een koers van tussen de 32 en 35 dollar. Daarmee haalt het tot 273 miljoen dollar uit de markt, wat de onderneming een waardering oplevert van rond de 3,3 miljard dollar.

De beursgang levert Linkedin na aftrek van de kosten netto 175 miljoen op.

Oprichter Reid Hoffman, de grootste aandeelhouder, verkleint zijn belang van 21,2 naar 20,1 procent.

De waardering van LinkedIn bij de beursgang staat gelijk aan 13 keer de omzet van 243 miljoen dollar in het jaar 2010. Dat is vrij conversatief wanneer vergeleken met bijvoorbeeld Facebook dat op de private aandelenhandelssites voor 32 keer de omzet wordt verkocht.

LinkedIn zegt het geld te gebruiken voor algemene operationele zaken en wellicht een overname. De onderneming pleegde in de afgelopen jaren amper acquisities en financierde de groei uit eigen middelen.

De profielensite heeft 102 miljoen geregistreerde zakelijke gebruikers versus ruim 600 miljoen bij Facebook. De zakelijke site boekte over het jaar 2010 een omzet van 243 miljoen dollar, een jaargroei van 110 procent. De nettowinst kwam uit op 102 miljoen dollar. LinkedIn boekt minder dan de helft van zijn omzet met reclame en sponsoring. De belangrijkste omzetdrijver zijn de digitale hulpmiddelen die het biedt aan bedrijven die nieuwe medewerkers zoeken.

Foto: Joi Ito (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond