-

Einde van het wachtwoord?

Yahoo vernieuwde een dezer dagen zijn mailapp voor iOS en introduceerde maar meteen een nieuwe manier van inloggen, Yahoo Account Key. Nooit meer een wachtwoord. Wordt dit de trend?

Hoewel je nog steeds op de ouderwetse manier bij Yahoo Mail kunt inloggen, heeft het Amerikaanse internetbedrijf iets nieuws bedacht. Yahoo vraagt eerst om je e-mail adres en je telefoonnummer in te vullen. Als je vervolgens wilt inloggen, wordt er een melding naar je telefoon verzonden waar je de toegang moet verifiëren. Eigenlijk een variant op de TAN-code. In feite is het een soort on demand wachtwoord, die per inlog verschilt.

Yahoo omschrijft Account Key als ‘een grote stap voorwaarts naar een toekomst zonder wachtwoorden’. Het is volgens het bedrijf ook veiliger dan de traditionele manier van inloggen, want zodra de Account Key is geactiveerd, kunnen anderen niet in je account komen.tumblr_inline_nw93q0d2iL1qhxx5s_500

Wachtwoorden hebben eigenlijk vooral nadelen: je vergeet ze en anderen kunnen ze makkelijk raden, zeker als je hetzelfde wachtwoord voor meerdere diensten gebruikt. Bij de start van haar jaarlijkse bewustwordingscampagne Alert Online merkt de overheid op dat Nederlanders te weinig sterke wachtwoorden gebruiken. een wachtwoord met twaalf of meer tekens. Langere wachtwoorden worden nauwelijks gebruikt, laat staan vaak gewijzigd.

Er waren natuurlijk al apps die geactiveerd moeten worden via een sms. Maar het wordt dan weer lastig als je de app op meerdere apparaten wil gebruiken. Met WhatsApp is dat bijvoorbeeld niet (goed) mogelijk. De Yahoo methode heeft echter ook nadelen: je hebt immers weer een smartphone nodig. De dienstverlener (Yahoo) maakt kosten voor het versturen van smsberichtjes, wat de reden zal zijn dat de methode voorlopig alleen in Noord Amerika werkt.

Account Key is zeker niet bedoeld als vervanging van authenticatie in twee stappen. Die voegt een extra beveiligingslaag toe omdat je eerst moet inloggen met iets dat je weet (een wachtwoord) en vervolgens nog ter controle een code krijgt toegestuurd.

Yahoo is van plan om Account Key naar al zijn apps uit te rollen. Overigens blijft normaal inloggen (met naam en wachtwoord) gewoon mogelijk.

1509_ig_splashdata_secure-passwordsv3

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond