-

Finance automation: de volgende stap in het automatiseringsproces

Mede door de versnelde digitale transformatie investeren steeds meer bedrijven in marketing automation. Met de opkomst van B2B-fintech wordt de volgende stap het ondersteunen van je financiële afdeling met automatiseringsoplossingen. Dit leidt namelijk niet alleen tot lagere kosten, maar ook tot tevredener personeel.

Mede door de coronacrisis staat bij veel bedrijven het automatiseren van bedrijfsprocessen hoog op de agenda en is de verwachting dat de investeringen in automation in Europa dit jaar snel gaan toenemen. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat bedrijven het potentiële rendement van automation inzien, mede doordat er steeds meer efficiënte en betaalbare software op de markt komt. 

Ook voor financiële afdelingen zijn er steeds meer automatiseringsoplossingen beschikbaar om hun werkprocessen te verbeteren. Finance teams staan bijvoorbeeld door strakke deadlines vaak onder tijdsdruk. Daarnaast wordt steeds vaker van hen verwacht dat ze een actieve rol spelen binnen de organisatie en meedenken over de groeistrategie. Dit vergt niet alleen meer tijd, maar ook kennis van zaken en ook daar kan automation een belangrijke in spelen.

Het implementeren van finance automation helpt je organisatie onder meer om:

  • Tijd te besparen
  • Processen en je bedrijf als geheel transparanter te maken
  • Handmatige processen te automatiseren
  • Menselijke fouten te vermijden
  • Personeel verder te laten ontwikkelen
  • Nieuwe inzichten uit data te verkrijgen
Tijdsbesparing

Finance automation helpt om je organisatie nog beter te begrijpen. Je krijgt bijvoorbeeld beter inzicht wie binnen je finance afdeling hoeveel tijd aan welke werkzaamheden besteedt. Op basis daarvan kun je vaak als eerste handmatige processen automatiseren. Dit bespaart niet alleen tijd, maar verkleint ook de kans op menselijke fouten. Medewerkers kunnen vervolgens andere werkzaamheden oppakken die nu nog vaak blijven liggen.

De volgende stap in dit proces is om na verloop van tijd te analyseren of er automatiseringsoplossingen zijn die weer andere werkzaamheden uit handen kunnen nemen. Vervolgens kun je met deze nieuwe tools ook weer data vergaren en analyseren en op basis daarvan acties ondernemen.

Transparantie en schaalvoordeel

Finance automation zorgt ook voor meer transparantie over onder meer budgetten. In plaats van dat er eens per week overleg is en er vragen worden gesteld over het budget, kan dit voor iedereen inzichtelijk worden gemaakt en vervolgens over worden gediscussieerd. 

Daarbij kun je ook de discussie en het beslissingsproces dankzij finance automation verbeteren. Zo kan een CFO op basis van de data zelf een gefundeerde keuze maken, zonder dat daar met iemand anders eerste een discussie over gevoerd hoeft te worden. Door financiële rapportages te automatiseren heb je daarbij meer tijd om deze te analyseren. Daarbij kijk je niet alleen langer naar de cijfers, maar begrijp je ook veel beter de organisatie. 

Een ander voordeel van finance automation is dat je eenvoudiger op afstand kunt werken. Zeker in de huidige trend waarbij bedrijven personeel vragen om thuis te werken, gaat dit een belangrijke rol spelen. Het wordt hierdoor ook eenvoudiger om gekwalificeerd personeel te vinden.

Persoonlijke groei

Naast het terugdringen van de kosten is een ander belangrijk voordeel van finance automation dat het je financieel personeel de gelegenheid biedt om zichzelf verder te ontwikkelen. Zij hoeven minder tijd aan handmatige processen te besteden en kunnen zich in plaats daarvan meer focussen op bijvoorbeeld het interpreteren van data, om op basis daarvan betere aanbevelingen te doen. 

Je biedt medewerkers van je finance team op deze manier de mogelijkheid om verder te groeien binnen je organisatie, wat hen uitdaagt en ervoor zorgt dat zij langer bij je bedrijf blijven werken. Ook doordat zij meer betrokken worden bij de dagelijkse gang van zaken, welke koers er gevaren wordt en wat hun rol daarin is. Op deze manier voelen zij zich ook meer verantwoordelijk voor de verdere groei van de organisatie. 

Verder kun je de kosten die je bespaart met finance automation ook investeren in personeel met andere kwaliteiten, om op deze manier je team te versterken en je bedrijf verder te laten groeien. 

Voorwaarden finance automation

Wil je aan de slag met finance automation? Begin dan met data die je al hebt. Haal bijvoorbeeld data uit het CRM van je organisatie en leg daarmee een basis voor automatiseringsprocessen. Via Soldo kun je bijvoorbeeld eenvoudig uitgavennota’s automatiseren en krijg je realtime rapportages over alle kaartbetalingen van medewerkers. 

Kijk daarbij ook of een oplossing kan integreren met je bestaande systemen. Als dit namelijk niet het geval blijkt te zijn, zal dit deel van je financiële activiteiten weliswaar goed geautomatiseerd worden maar ben je vervolgens weer tijd kwijt om dit handmatig te koppelen aan de rest.

Zorg er daarnaast voor dat de automatiseringsoplossingen die je implementeert flexibel en schaalbaar zijn. Ga na in hoeverre een oplossing je team in de komende 2-3 jaar kan ondersteunen en of deze ook na vijf jaar nog aan de behoeften van het bedrijf kan voldoen. 

Betrek daarom ook verschillende mensen en afdelingen binnen je organisatie bij de keuze van je finance automation, zodat je zeker weet dat deze toekomstbestendig is en iedereen achter de keuzes staat die genomen worden. Op deze manier leg je een goede basis voor succesvolle finance automation.

Over de auteur: Roy Skop is  Sales Manager – Europe bij Soldo

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social: LinkedInTwitter en Facebook.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond