-

Campagnepanel Opel: ‘Influencer mist’

In het campagnepanel beoordelen drie deskundigen een campagne. Dit keer mogen belangstellenden betalen met YouTubeviews bij Opel.

Site: opel.nl
Klant: Opel Nederland
Bureau: J. Walter Thompson Amsterdam, Carat, Isobar, Eboost Interactive, Doogle Productions
Gebruikte media: YouTube, PR, blogs

Doel van de campagne: De bekendheid van de nieuwe Opel-lijn vergroten. En belangstellende doelgroep activeren: verleiden tot doen van een proefrit.

Omschrijving

Een nieuwe auto in ruil voor YouTube-views: dat is de campagne van de nieuwe Opel Online Editions. Mits je wel honderdduizenden views genereert. Voor minder views ‘koop’ je een dakkoffer, een iPadhouder of andere presentjes. De winkelwaarde van al deze cadeaus samen ligt om en nabij de 55.000 euro. De uitwerking: deelnemers maken rond een proefrit een video die de nodige views genereert. Het filmpje moet speciaal voor de campagne ‘Betalen met views’ zijn gemaakt. Social beïnvloeding mag wel, traffic inkopen niet.

Panelleden

Maarten Reijgersberg
Oprichter RauwCC

“De Enzo Knols van deze wereld zullen niet zo gauw met deze actie meedoen, want daarmee halen ze hun eigen businessmodel onderuit. Dus om écht kans te maken op één van deze zes Opel-producten, moet je gewoon een heel gers filmpje maken. Maarrr. In het grijze circuit koop je voor negentig euro binnen vijfentwintig dagen vijftigduizend niet te controleren Nederlandse YouTube-views. Best een goede deal dan. De campagne-gallery laat overigens nog niet veel video’s zien en ook een tagsearch op YouTube geeft nog weinig resultaten. Maar Opel is met deze actie natuurlijk ruimschoots in haar doelstelling geslaagd: het heeft veel media-aandacht opgeleverd. Acties als deze bewijzen maar weer eens dat views an sich niets waard zijn en dat video maken een vak is.”

Cijfer: 7

Stefan Nuijten
Medeoprichter The Fightclub

“Slim idee en direct een gemiste kans als ik daar met de pet van een performancemarketeer naar kijk. Ik had deze actie dan ook gelijk door een influencer laten introduceren. Om zo kracht aan het idee te geven en ook het online budget effectiever in te kunnen zetten. Nu wordt het geactiveerd via verschillende kanalen die elkaar onvoldoende ondersteunen. Van campagnes in het verleden voor onder andere Mercedes en Porsche weet ik dat de jonge doelgroep die men aanspreekt niet makkelijk te converteren is in een showroom vanuit online. Er zullen leads uitkomen maar echt veel extra verkoop verwacht ik niet. Maar dat zal vast niet de doelstelling geweest zijn voor deze campagne. Soms wil je gewoon iets vernieuwends ontwikkelen en dat is zeker gelukt.”

Cijfer: 8

Ruud Mantz
Senior accountmanager Mannenmedia

“Free publicity door middel van user generated content, dat is waar Opel naar op zoek is. Potentiële Opel-rijders maken zelf content, met als doelstelling ruim 2,2 miljoen videoviews. Content waar Opel niets voor hoeft te betalen of hoeft te doen. Het gevaar hierbij is wel dat je geen invloed hebt op de winnende video, waar dus bijna een miljoen mensen de Opel Astra mee kunnen associëren. Wat ik mis: in aanloop naar deze campagne had Opel samen met de grote online automotive platformen een soort van pre-launch kunnen opzetten. Bezoekers van kanalen zoals Autojunk & Dumpert zijn natuurlijk al bekend met het filmen, vloggen en uploaden van video’s. De campagne begon langzaam en had duidelijk een betere start gehad met een automotive influencer.”

Cijfer: 8

* Deze campagne verscheen eerder in het juninummer van Emerce magazine (#159).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond