-

Crowdfunding en hoe je vlees verkoopt voor het varken geslacht is

Buitengewone Varkens vergaart werkkapitaal via crowdfunding. Het concept van eerlijk vlees van blije biggen spreekt zo aan dat zelfs een handvol vegetariërs het initiatief steunt. De strategie achter deze groeiende community? Varkenshouder Wim van Meulenkamp haalt de schouders op. “We vertellen gewoon wat we doen.” En alleen crowdfunders mogen het vlees kopen. 

Wim Meulenkamp, Willem Rienks en Bart Vaalt, tezamen het boerenmaatschap Pecus, zijn de mannen achter Buitengewone Varkens. Zij streven naar een doorbraak in de varkenshouderij, door vlees te verkopen van dieren die een prettig en vooral natuurlijk leven hebben gehad.

Twee oude varkensrassen scharrelen in de bossen, boomgaarden en akkers in de Hof van Twente. De Bonte Bentheimers en Gasconne varkens zoeken een deel van hun voedsel zelf bij elkaar. Daarnaast krijgen ze een mix van Nederlandse granen en hebben ze de beschikking over een eigen ‘kruidentuin’. Het land is van verschillende boerderijen in Twente. Slachten gebeurt bij zelfslachtende slagers in Gelderland en Overijssel, die ook de worsten en hammen maken. De toverwoorden zijn kleinschalig en lokaal.

Knoppen
De ingrediënten van Buitengewone Varkens zijn volgens Pecus dus lekker levende beesten, goed betaalde boeren die delen in eventuele winst en een consument die een eerlijke prijs betaalt voor vlees van een hoge kwaliteit. Dit drukt op meerdere knoppen van de weldenkende consument. Een relatief kleine investering, een stroom informatie (inclusief foto’s van schattige beestjes) die betrokkenheid creëren en het gevoel voor de crowdfunder dat hij echt bezig is met duurzaamheid en diervriendelijkheid – en dat hij daarvoor wordt beloond met een exclusief product dat alleen beschikbaar is voor zijn community. Die status kan hij makkelijk delen door anderen met een muisklik te wijzen op ‘zijn’ Buitengewone Varkens.

Schots bier
De bank had in 2009 geen interesse in het plan. Pecus had geen referenties en geen onderpand en moest op zoek naar andere financierders. Op internet stuitte Meulenkamp op een Schotse bierbrouwer die zijn bier verkocht voor het was gebrouwen. Zo ontstond het idee om werkkapitaal te verzamelen via crowdfunding. Buitengewone Varkens vraagt om een eenmalige inleg van honderd euro, waarvoor de consument in de loop van drie jaar honderdvijftig euro aan varkensproducten ontvangt. In ruil daarvoor wordt de crowdfunder dagelijks op de hoogte gehouden van het wel en wee van de varkens via Facebook en Twitter en eens per maand via een e-mailnieuwsbrief. Een paar keer jaar zijn er open dagen en ‘pig roasts’, alleen toegankelijk voor crowdfunders.

Regiopers
Zoals alle begin was ook deze start lastig. De doorbraak kwam na een eet-evenement in Enschede, waar de mannen aanwezig waren met drie varkens en een foldertje. TV Oost en de Drentsche Courant pikten het verhaal op. De eerste funders meldden zich op de website. Meulenkamp: “Dan ga je naar Gelderland en dan bel je daar de regionale pers. Zo is het balletje gaan rollen.”

Inmiddels zijn er ruim zeventienhonderd crowdfunders en zijn de eerste vijftienhonderd vleespakketten  geleverd. Het plan is dit jaar te groeien naar vijftig zeugen en dit in 2014 te verdubbelen. Dan kan Buitengewone Varkens ook vlees gaan verkopen aan crowdfunders (naast de toegezegde pakketten) en hoopt Meulenkamp dat de bedrijfssituatie stabieler wordt. “Want er is geen blauwdruk van deze BV, we moeten het allemaal zelf ontdekken.”

Schattig
Om de crowdfunders te betrekken bij het bedrijf wordt de Facebookpagina dagelijks bijgewerkt met verhaaltjes, foto’s en video’s. De verzorger maakt de foto’s, de stagiaire zet ze met teksten online. Plaatjes van varkens in de modder, varkens onder de bomen, maar ook van worsten en hammen. Een soort curieuze balans tussen schattig en slachting. Meulenkamp: “We zijn volledig transparant in wat we doen. Mensen weten dat de varkens die ze zien, op hun bord belanden. Soms ontstaat discussie op Facebook van mensen die het zielig vinden, maar dan reageren anderen dat de varkens tenminste een goed leven hebben gehad. En sommige kunnen niet wachten op hun vleespakket.”

Meer informatie? Kijk eens  de website van Buitengewone Varkens of de Facebookpagina?

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond