-

Digitalisering in internationaal transport: een logistiek platform voor meer transparantie

Met een logistiek platform dat verzenden makkelijker en helderder maakt en inzicht geeft in de CO2-uitstoot wordt internationaal transport transparanter.

Het internationale transportlandschap staat aan de vooravond van een ingrijpende transformatie dankzij de opkomst van digitale technologieën. De introductie van een real-time logistiek platform stroomlijnt logistieke processen en biedt een oplossing voor lang bestaande uitdagingen in de sector, zoals een gebrek aan transparantie en data om te optimaliseren.

De huidige uitdagingen in wereldwijde logistiek

Traditioneel gezien worden bedrijven geconfronteerd met aanzienlijke uitdagingen in internationaal transport. Offertes verkrijgen is vaak een tijdrovend proces, met vaak vage en incomplete prijsopgaven als resultaat. Zodra de lading onderweg is, is het een uitdaging om de exacte locatie en geschatte aankomsttijd te bepalen. Dat maakt het beheer van wereldwijde voorraad complex. Bovendien leidt een gebrek aan inzicht vaak tot onvoorziene kosten, bijvoorbeeld voor containers die langer op de kade staan of langer dan gepland in gebruik zijn.

Een ander probleem is het omvangrijke papierwerk dat bij internationaal transport komt kijken. Van verzenddocumenten tot complexe handelsdocumentatie en procedures. Het beheer en de opslag van deze documenten vereisen vaak bepaalde expertise en daarnaast veel tijd en middelen. Bedrijven hebben vaak niet de middelen en expertise in huis om de data te analyseren, logistieke processen te verbeteren en het beheer van prestatie-indicatoren te verzorgen.

De oplossing: ‘real-time’ logistieke platforms

Digitalisering is hier de oplossing: Cello Square is een real-time logistiek platform integreert diverse IT-oplossingen die alle aspecten van de logistiek omvatten: van forwarding tot warehousing en transport. Dit maakt logistieke processen transparanter en efficiënter, doordat ze in één overzichtelijk dashboard gecombineerd worden.

Bedrijven kunnen hierdoor met gemak hun zendingen volgen en beheren. Van het aanvragen van offertes voor vrachtvervoer als luchtvracht, zeevracht, railtransport, en wegtransport, tot het boeken van zendingen en het volgen van de levering via geavanceerde track-&-trace-systemen. Ons systeem integreert traditionele freight forwarding met functies zoals een Transport Management System (TMS), Warehouse Management System (WMS), en een freight-forwarding-platform. Dit zorgt voor een grotere snelheid naar de markt, minder papierwerk en duurzamere en transparantere processen voor bedrijven.

Inzicht in ecologische voetafdruk

Met een oplossing als het digitale freight-forwarding-platform Cello Square kunnen klanten hun zeevracht in real-time volgen en krijgen ze toegang tot nauwkeurige transportschema’s. Ook krijgen klanten meer zicht op de koolstofemissie van hun vervoersbewegingen. Door data-analyse krijgen gebruikers al tijdens het offerteaanvraagproces informatie over de geschatte CO2-uitstoot van het hele logistieke proces. Dit berekent zo’n platform bijvoorbeeld op basis van de transportafstand en het vrachtvolume. Zo kunnen bedrijven hun milieudoelstellingen nog beter bereiken.

Daarnaast biedt het platform real-time gedetailleerde verzendinformatie, opgesplitst voor producteenheden, en analyseren ze vrachtgegevens tijdens het transport. Daarmee kunnen bedrijven hun huidige en toekomstige voorraadniveaus beter voorspellen en hiernaar handelen.

Toekomst van digitalisering in logistiek

De digitalisering in de logistieke sector staat dus aan de vooravond van een significante groei. Logischerwijs omarmen rederijen, luchtvaartmaatschappijen en andere logistieke spelers in de toevoerketen deze ontwikkelingen. Want door de processen te vereenvoudigen – niet alleen voor grote maar ook voor kleinere bedrijven – wordt de snelheid naar de markt aanzienlijk verhoogd. Dit nieuwe efficiënte en transparante tijdperk vormt een ingrijpende verandering in de manier waarop internationaal transport wordt beheerd en opent zo een wereld van mogelijkheden voor bedrijven wereldwijd.

Over de auteur: Ferry Splinter is Vice President Freight Forwarding bij Samsung SDS.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond