-

FILM.NL: Wat downloaden we vanavond?

Met het zoekplatform FILM.NL wil branchevereniging FDN het zoeken en gebruiken van legale content vergemakkelijken. Digital agency TamTam (part of Dept) ontwikkelde de site en app.

De opdracht die TamTam kreeg, was om na te denken hoe je kijkers kunt helpen om de gewenste films en series te vinden. Gezien de populariteit van onder andere Spotify, Netflix en Videoland zijn mensen bereid om te betalen voor content. Dat was het eerste uitgangspunt voor FILM.NL. Tweede pijler is dat er al genoeg initiatieven zijn die de illegale kant van streaming benadrukken. De stok om mee te slaan bestaat al. Beter is het om de gebruiker een wortel voor te houden en op een positieve manier te benaderen.

Gratis content is geen optie

“Het idee voor FILM.NL is ontstaan in de werkgroep illegaal downloaden,” vertelt commercieel directeur Jaap Bruijnen van FDN, waar distributeurs van films en series bij zijn aangesloten. “De aanpak van piraterij loopt over drie assen: het legale aanbod moet op orde zijn, de consument moet je daarover vertellen en de regels moeten worden gehandhaafd. Voor handhaving zijn andere instanties. Dit initiatief gaat over de eerste twee assen.”

FILM.nlNatuurlijk wil iedereen alle content gratis hebben op de dag dat het waar dan ook ter wereld uitkomt. Dat is niet mogelijk. Tweede beste optie is om de content te verzamelen in een slimme zoekmachine, die alle bronnen ontsluit waar de gebruiker toegang tot heeft en in één oogopslag weergeeft wat die kan kijken. Daarbij is het mogelijk om gericht te zoeken, maar het platform geeft ook inspiratie als de gebruiker dat wil. De zoekresultaten geven weer waar je bijvoorbeeld de DVD van de serie of film die je zoekt kunt kopen en tegen welke prijs, maar ook in welke bioscoop je terecht kunt of bij welke omroep of streamingdienst. “De afgelopen jaren is het aantal platformen, systemen en bedrijven dat actief is op het gebied van films en series enorm gegroeid. Voor een gebruiker is het complex om een volledig overzicht te krijgen van de verschillende bronnen. Daar zorgt FILM.NL dus voor,” aldus Bruijnen. “We zijn de Funda van de films en series.”

Zo volledig mogelijke content

Elke bron is welkom op het platform, mits legaal. “Een zo volledig mogelijk aanbod is heel belangrijk voor FILM.NL, omdat de gebruiker afhaakt als hij iets zoekt en niet vindt. De dekkingsgraad moet dus zo hoog mogelijk zijn. Dat is in het belang van de leden die het platform financieren. Ook al omdat de kans bestaat dat er substitutiegedrag ontstaat. Iemand die voorheen wachtte tot Netflix het volgende seizoen van zijn favoriete serie plaatste, gaat dat nu misschien ergens anders kijken waar het eerder beschikbaar is.”

Qua uitvoering van het idee is gekozen voor een app en een website, waarbij de nadruk ligt op de app. Het idee is dat de gebruiker op de bank zit en iets wil kijken, maar niet weet wat of niet weet waar hij het kan vinden. Dan is het logisch dat hij zijn smartphone erbij pakt. Echter, voor wie het platform nog niet kent, is er een drempel om de app te downloaden. Vandaar de website.

Tweede reden daarvoor is SEO. Elke film en serie die op FILM.NL staat heeft een eigen landingspagina. Die worden goed opgepakt door Google – heel vaak staat FILM.NL in de top-drie. SEA is de derde belangrijke reden om ook een site te lanceren. Game of Thrones is de meest gedownloade serie. Wie zoekt op GoT-torrents, krijgt nu als suggestie ook FILM.NL te zien. “We zien op dit moment dat er meer verkeer naar de site gaat dan naar de app, dus het is een goede beslissing geweest om beide te doen.”

App is belangrijkst

Desondanks gaat het meeste ontwikkelingsbudget naar de app. Die heeft een aantal voordelen boven de website. Zo is er een mate van personalisatie mogelijk, omdat de gebruiker aan kan geven welke categorieën hem interesseren. Daarnaast selecteert de gebruiker de bronnen waar hij toegang toe heeft, bijvoorbeeld Netflix, HBO, et cetera. De app geeft suggesties waar films en series te zien zijn op tv, via streaming en in bioscopen en in welke winkels DVD’s te verkrijgen zijn. De gebruiker kan die resultaten filteren en bijvoorbeeld aangeven dat hij alleen die voor tv en bios wil zien. Als een serie of film nog niet in Nederland beschikbaar is, kan de gebruiker die toevoegen aan een watchlist en krijgt hij een push notification zodra deze wel wordt aangeboden.

Aan de lancering van FILM.NL is de campagne ‘Kijk niet zo moeilijk’ gekoppeld. Rutger Hauer, Barry Atsma, Monic Hendrickx, Robert de Hoog, Katja Schuurman, Sigrid ten Napel, Maryam Hassouni en Martijn Lakemeijer werken er belangeloos aan mee en zijn gefotografeerd door Pieter Henket.

Diesel komt op gang

Tot nu toe heeft dit alles geleid tot meer dan 30.000 downloads, vertelt Bruijnen. “We zijn absoluut een diesel die op gang moet komen, maar ik ben heel tevreden met hoe het gaat. Niet eerder heeft de filmindustrie op deze schaal een zoekmachine gelanceerd, dus we hadden geen idee wat we konden verwachten. Er staan nu 15.000 titels op FILM.NL en we werken er keihard aan om steeds completer te worden. Daarnaast sturen we natuurlijk aan op een significant aantal downloads van de app.”

Bij gebleken succes gaat NVPI geen verdienmodel aan FILM.NL hangen, benadrukt Bruijnen tot slot. “De verdiensten zitten hem erin dat gebruikers meer bij mijn leden kopen. Als je dit commercieel gaat uitbaten, loop je het risico dat partijen afhaken en dan heb je geen full content meer. Hetzelfde geldt voor de data over het zoek- en kijkgedrag dat FILM.NL op deze manier verzamelt. Die gaan we niet verkopen. Als we ze ontsluiten, dan doen we dat voor iedereen.”

Deel dit bericht

4 Reacties

Eduard

Het is nog steeds absurd en volstrekt niet uit te leggen dat deze website is gelanceerd zonder directe links naar de content.

Voorbeeld: als je zoekt naar Suits, kom je op de landingspagina met daarop links naar Netflix, Bol en Mediamarkt. Maar denk je dat je wordt gelinkt naar de Suits-afleveringen op de Netflix-site? Of de productpagina van Bol.com? Nee, je wordt geleid naar de homepages van de desbetreffende websites.

Echt, wat voor nut heeft deze site dan. Het voegt niks toe. Het verzamelt niks. En daarmee is illegaal downloaden – helaas – dus nog steeds aantrekkelijk, gemakkelijker en sneller. De filmindustrie heeft nog steeds haar les niet geleerd.

Max

Eduard je hebt een zeer goed punt, we zijn hierover dan ook in overleg met desbetreffende partijen. We moeten de brondata hebben om dit werkbaar te krijgen/houden. We gaan dan ook stap voor stap per bron de zogenaamde deeplinks toevoegen, wanneer dit mogelijk is.

bert

Inderdaad heel suf dat het geen bruikbare links zijn. Wel handig om te zien dat Netflix geen optie is. Van de 30 laatstgekeken film wel 7 op netflix. Beste optie nu is BR kopen op Ebay, en dan verkopen in tweedehands platenzaak. Zit ik op ongeveer 4-5 € per film, en de backup kan ik nog jaren bekijken. Zou ook graag delen met anderen in wijk, maar ik voel me vooralsnog op een eiland met fysieke media. Terwijl kwaliteit veel beter is.

Eduard

@Max: Dan snap ik echt niet waarom deze site al is gelanceerd. Had daar dan mee gewacht totdat je de brondata van de partijen kon gebruiken. Nu is de site gelanceerd en in de media verschenen terwijl ‘ie nog niet af is. Veel mensen zullen zijn afgehaakt door het ontbreken van handige, directe links en komen echt niet zomaar terug. De media-aandacht die Film.nl kreeg bij de lancering zal niet snel meer geëvenaard worden. Weg momentum.

Mijn verwachting is dat deze site binnen enkele jaren opgedoekt zal worden door een gebrek aan gebruikers.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond