-

Hoe slaagt een traditionele retailer online?

Traditionele retailers kunnen in korte tijd ook online succesvol zijn. Een praktijkvoorbeeld van vrijetijdswarenhuis Camping Sport De Wit.

Het Brabantse bedrijf Camping Sport De Wit biedt met meer dan 70.000 vierkante meter winkelvloer een breed assortiment kampeerartikelen, tuinmeubelen, zwembaden en sport. Ondanks de grootte, is in de fysieke winkel altijd ruimte tekort om alles neer te kunnen zetten. De doelstelling luidde dan ook: een vernieuwde webshop met een oneindig aantal vierkante meters, met dezelfde belevenis als de winkel in Schijndel.

Op basis hiervan is een concept bedacht waarbij wordt uitgegaan van een etalage, een ‘tips & adviezen’-onderdeel en een webshop. In de online strategie speelt thought leadership een belangrijke rol. Dit betekent dat de kennis die het bedrijf in huis heeft, wordt vertaald naar online ‘tips & adviezen’ en wordt gedeeld met de buitenwereld. Hiermee laat De Wit zien dat men niet alleen producten verkoopt, maar ook specialist is op haar gebied. Daarnaast trekt de deelbare content links aan, wat weer goed is voor de SEO.

Helpen
De etalage is een regelrechte weerspiegeling geworden van de fysieke winkel en geeft een duidelijk totaalbeeld van het assortiment. Op de site zelf heeft de ‘tips & adviezen’-content een duidelijke functie gekregen. Ben je een oriënterende bezoeker, die voor het eerst gaat kamperen? Dan kom je automatisch in het informatieve deel van de site terecht om je allereerst te voorzien van de juiste kennis. Aansluitend wordt de bezoeker geholpen met de bijbehorende producten. Andersom geldt hetzelfde. Weet iemand al wel wat hij wil kopen, dan belandt hij direct in het shopgedeelte. Daarbij is gebruikgemaakt van grote productfoto’s, waarbij de content is geschreven door tekstschrijvers nadat ze de experts van De Wit uitgebreid hebben geïnterviewd. Twijfelt een bezoeker toch nog over de aankoop van een bepaald product? Dan staan specialisten online klaar met de juiste adviezen om alsnog de nodigde zekerheid te geven.

Resultaten
Het driedelige concept, gecombineerd met het doordacht leiderschap, heeft geresulteerd in 1.200 procent meer bezoekers en een omzetstijging van 900 procent. De online omzet steeg in dezelfde periode met 200 procent.

In Analytics is duidelijk te zien hoe bezoekers vanuit de zoekmachine de tips & adviezen-teksten lezen en vervolgens hun keuze binnen de webshop maken. En steeds vaker komen bezoekers in de fysieke winkel met een geprinte versie van een ‘tips & adviezen’ van de website.

*) Dit artikel verscheen eerder deze maand in Emerce magazine (#114)

Foto: Ashley Pickering (cc)

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond