-

Studio Puckey en Moniker maken VR-muziekvideo voor LCD Soundsystem

De Nederlandse designstudio’s Studio Puckey en Moniker regisseerden en ontwikkelden een WebVR-ervaring voor ‘Tonite’, een nummer van de Amerikaanse band LCD Soundsystem. Met het nummer won de band onlangs nog een Grammy in de categorie ‘Best Dance Recording’.

Als aanvulling op de videoclip bij ‘Tonite’ creëerden Jonathan Puckey (Studio Puckey) en Roel Wouters (Moniker) een WebVR-concept. Het eindresultaat, dat in nauwe samenwerking met het Data Arts team van Google ontwikkeld werd, is de steeds veranderende interactieve muziekvideo ‘Dance Tonite’. Doel was een creatieve ervaring te creëren, waarbij fans echt betrokken worden via WebVR – een technologie om Virtual Reality in de webbrowser te gebruiken.

In de ervaring worden gebruikers van de ene ruimte naar de andere geleid, waarin ze steeds een nieuwe dans te zien krijgen, die door fans zelf gemaakt is. Afhankelijk van het gebruikte platform (mobile of desktop) krijgen gebruikers andere opties.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Met een VR-headset beland je zelf op het podium, terwijl de ervaring zich om je heen afspeelt. Met room scale VR wordt iemand automatisch deelnemer, en kan zo actief bijdragen met dansbewegingen, die vervolgens een plek krijgen in de clip. Zonder VR-apparaat kan je de ervaring alleen bekijken vanuit vogelvlucht. Het team ontwikkelde een oplossing waarmee actieve deelnemers in laagjes bewegingen kunnen opnemen – vergelijkbaar met een ‘loop pedal’ bij een muziekopname.

De grootste technische uitdaging bleek om op alle platformen en apparaten dezelfde prestatie weer te laten geven: zo kan een plotselinge daling in de ‘frame rate’  zorgen voor misselijkheid bij gebruik van de VR headset. De ontwikkelaars moesten er dus voor zorgen dat de gebruikerservaring op mobiel net zo goed is als bij een krachtige spelcomputer. De oplossing vonden ze in een minimalistisch design, dat in staat is om emoties en menselijke bewegingen goed over te brengen.

De lancering van Dance Tonite kreeg wereldwijd aandacht, waaronder Mashable, Billboard, NME en Pitchfork. Het project werd ook ‘Site of the Day’ bij The FWA en Awwwards. Maar het belangrijkste was dat de video een enorme hoeveelheid dans-bijdragen van fans kreeg.

Deze Dutch Digital Design case werd samengesteld in samenwerking met Nicole Pickett-Groen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond