Deel dit artikel
-

100 miljoen bezoekers voor onbekendste handelssite

In Nederland, elders in Europa en Amerika heeft nagenoeg niemand ooit gehoord van de classifiedssite OLX.com. Dat zegt niets, bewijst oprichter Fabrice Grinda. Maandelijks komen er 100 miljoen unieke bezoekers bij hem over de drempel.

“In juni 2006 ben ik begonnen met OLX.com nadat ik mijn vorige bedrijf Zingy, een beltonenboer, voor 80 miljoen in contanten had verkocht. Eigenlijk heb ik het idee voor de classifiedssite van Craigslist gekopieerd, een site waar je ook gratis rubrieksadvertenties kan plaatsen”.

Zojuist lichte de Fransman Fabrice Grinda tijdens de conferentie LeWeb in Parijs toe hoe hij ‘s werelds onbekendste maar grootste handelssite heeft opgericht. Met lef en doorzettingsvermogen.

Ondertussen is de site beschikbaar in 90 landen en 40 talen. Iets meer dan 1 procent van de bezoekers is afkomstig uit de Verenigde Staten. “Met 100 miljoen unieke bezoekers zijn we groter dan Twitter en MySpace. We zijn onbekend omdat we buiten de VS en Europa werken, vooral in opkomende landen als Brazilië, India, Rusland en zuid-oost Azië”.

Geld verdienen doet de site enkel met tekstadvertenties uit Google AdWords en Russische en Chinese varianten daarop van Yandex en Baidu. “Ik heb 1 verkoper in dienst. Het merendeel van de 140 medewerkers zit op de klantenservice”.

Omzetcijfers geeft de Fransman niet. Wel stelt hij dat de maandelijks opbrengsten ruim onder de miljoen dollar liggen. In mei van dit jaar sloot hij de derde financieringsronde af, ter waarde van 5 miljoen dollar. In eerder rondes haalde hij 10 miljoen en 13,5 miljoen dollar op. Dat duidt erop dat het bedrijf richting winstgevend gaat of nu al zwarte cijfers schrijft.

Grindas zei zojuist tijdens zijn presentatie op LeWeb dat het verkeer uit opkomende landen een significant peil begint te bereiken. Deze landen worden spelers op wereldschaal, zowel via de mobiele telefoon als het vaste web:

Het is niet uitgesloten dat op enig moment eBay bij OLX aan de deur klopt om zijn bereik in de opkomende landen in één klap fors uit te breiden met een overname. Of Grinda bezig is met een ‘exit’ werd hem echter niet gevraagd. Van eBay werd vorige week bekend dat het goed geld wil betalen om sites met rubrieksadvertenties over te nemen. Classifieds zijn samen met Paypal forse groeimarkten voor het eBay-concern.

Deel dit bericht

5 Reacties

soboer

Beter goed gejat, dan slecht bedacht. Blijkbaar werkt het aangezien hij zijn site uitrolt in verschillende landen maar met een extensie van dat land. Hij krijgt in de meeste landen behoorlijk traffic. Alleen nog wat doen aan het verdienmodel.

Robbert van Vlijmen

Dat ze zo groot zouden zijn blijkt niet echt uit de traffic rankings van Alexa.com. Maar misschien is Alexa niet geschikt om het bereik te meten in de landen waar olx voornamelijk actief is?

webgezwets

Ik zou e.e.a. maar met een korreltje zout nemen. De landen die als voorbeeld genoemd worden: Brazilie, India en Rusland, tellen elk rond de miljoen advertenties, dat is voor die enorme landen natuurlijk peanuts. Marktplaats heeft in NL alleen al 6 mio advertenties. Er zal in die landen dus ook een tiental websites bestaan met groter bereik. Als marktplaatsachtige site overleef je dan niet. Er blijven uiteindelijk er twee of drie over.

Leonard Wolters

… met lef en doorzettingsvermogen. 80 miljoen in cash en dan ook nog op zoek naar investeringsrondes???? Vind het maar een beetje raar verhaal allemaal.

soboer

Brazilie en Rusland zijn landen die opkomen. Ze hebben een achterstand, maar vroeg of laat breekt het daar door en dit bedrijf zit er dan al met een groot marktaandeel. Ik geloof dat dit erg intereressant is voor veel partijen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond