Deel dit artikel
-

EU commissie stemt in met uploadfilter

Zoals verwacht heeft de commissie voor Juridische Zaken van het Europarlement woensdag gestemd voor een uploadfilter. De stemming laat zien dat ook de commissie op dit punt sterk verdeeld was. Het voorstel is met de stemming overigens nog lang geen richtlijn.

Artikel 13 van de Copyright Directive verplicht internetplatforms bestanden die gebruikers op het plaatsen te controleren op auteursrecht. Dat betekent een enorme investering voor onder meer internetaanbieders.

Allerlei belangenorganisaties zijn sterk gekant tegen het voorstel. Een combinatie van falende technologie, risicomijdende platforms en de onzekerheid van gebruikers kan in hun ogen leiden tot een grote aanslag op de vrijheid van meningsuiting. Ook Nederland heeft scherpe kritiek geuit op de voorstellen.

Ook wordt gevreesd voor misbruik. Het internetfilter dat in Spanje werd uitgerold in de strijd tegen illegale goksites, werd in oktober 2017 ingezet om het referendum te ontregelen.

Het voorstel is met 15 tegen 10 stemmen aangenomen. Rapporteur Axel Voss heeft namens de werkgroep het mandaat gekregen om direct over te gaan tot onderhandelingen met de commissie, in plaats van het voorstel eerst met het hele Europees Parlement te bespreken. Bits of Freedom, sterk gekant tegen uploadfilters, vermoedt dat hiertegen bezwaar zal worden aangetekend en het hele Parlement over het mandaat moeten stemmen. Dat gebeurt over twee weken. De definitieve stemming volgt in december of januari.

Allerlei organisaties zijn van plan om actie te voeren en het voorstel van tafel te krijgen.

Ook is vandaag gestemd voor een zogeheten linkbelasting. Nieuwsuitgevers krijgen daarmee aanvullende rechten om nieuwsberichten openbaar te maken en te reproduceren. Het zou kunnen betekenen dat partijen als Google en Facebook voor nieuwssnippers een vergoeding moeten betalen.

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

LOL, worden we straks gedwongen om allemaal virtueel Chinees te worden, enige land met een beetje gezond auteursrecht.

Voorstel:
Auteursrecht en octrooirecht enkel bij natuurlijke personen, niet mogelijk voor rechtspersonen
Auteursrecht vervalt direct bij overlijden
Zolang het niet ongeveer hierop lijkt, blijft het een vehikel waarmee de grootste kunnen graaien en de rest er niks aan heeft.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond