Deel dit artikel
-

Deze week stemming over omstreden uploadfilters

De Commissie voor Juridische Zaken van het Europese parlement stemt komende week over het omstreden wetsvoorstel rond geautomatiseerde uploadfilters. Het verzet daartegen neemt toe.

In een vorige week gepubliceerde brief (pdf) protesteren internetpioniers Vint Cerf, Brewster Kahle, Jimmy Wales, Mitch Kapor en Tim Berners-Lee en een groot aantal parlementariërs tegen het beruchte Artikel 13.

De vrees is dat alle internetplatformen worden verplicht om content filtering te introduceren, terwijl de huidige oplossing in hun ogen beter is: platformen hoeven pas na een melding auteursrechtelijk beschermd werk te verwijderen. In de nieuwe opzet zou content op voorhand gescand moeten worden.

Het voorstel gaat officieel over Europese harmonisatie van het auteursrecht. Maar een onderdeel ervan is de verplichting voor elk internetbedrijf dat online publicaties faciliteert, zoals internetaanbieders en hostingpartijen, om alle aangeboden bestanden vooraf te inspecteren op auteursrechten. Ze moeten elk bestand verifiëren met databases van mediabedrijven en uitgevers.

Implementatie van het artikel is een hellend vlak dat kan leiden tot monitoring en filtering van allerlei andere vormen van internetgebruik, vindt bijvoorbeeld Stichting Digitale Infrastructuur Nederland.

Ook het Nederlandse kabinet heeft eind 2016 kritische reeds kanttekeningen geplaatst bij het voorstel. Het kabinet vindt dat er een balans moet zijn tussen de gerechtvaardigde belangen van rechthebbenden enerzijds en de belangen van gebruikers anderzijds.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond