Deel dit artikel
-

Samsung blijft scoren met smartphones

De Zuid-Koreaanse fabrikant Samsung, de belangrijkste concurrent van Apple op het gebied van smartphones, meldde vanochtend over het eerste kwartaal van 2013 een winststijging van 42 procent ten opzichte van het vorig jaar.

Ook ten opzichte van het vorige kwartaal is er sprake van een stijging van 2 procent. De winst kwam uit op 6,5 miljard dollar op een omzet van 47,5 miljard. De operationele winst steeg met 54 procent naar 70 miljard. Analisten hadden met minder winst rekening gehouden nu de smartphonemarkt verzadigd raakt, maar de Galaxy S III en de Galaxy Note blijven goed verkopen.

Samsung houdt rekening met een sterk volgend kwartaal, als de Galaxy S4 in de verkoop gaat. De voorbestellingen waren volgens het bedrijf al boven verwachting. De tv-verkopen daarentegen waren ronduit teleurstellend.

Rivaal LG meldde deze week dat het in het eerste kwartaal van 2013 meer smartphones heeft verkocht dan ooit te voren: 10,3 miljoen. Toch blijft LG daarmee achter op Samsung en Apple. Niettemin boekte de mobiele tak van LG door de recordverkoop een winst van 91,4 miljoen euro, 30 procent meer dan in dezelfde periode aan jaar geleden.

De televisiemarkt bleef slecht voor LG, waardoor de nettowinst uitkwam op 15,1 miljoen euro, ruim 90 procent minder dan een jaar geleden.

De Chinese zoekgigant Baidu stelde beleggers intussen teleur met tegenvallende kwartaalcijfers. De nettowinst steeg weliswaar 8,5 procent naar 328,9 miljoen dollar, maar dat lag ver onder de verwachtingen van analisten, die hadden gerekend op 354,9 miljoen.

De omzet steeg 40 procent, vooral dank zij online markting, maar de kosten namen door de concurrentie ook sterk toe, onder meer van nieuwkomers als Qihoo 360. Baid kondigde in november aan om een belang te nemen in het (gefuseerde) Youku-Tudou, de Chinese YouTube.

In totaal stegen de algehele uitgaven met 77 procent. R&D werd 83 procent duurder.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond