Deel dit artikel
-

655 miljoen euro schadevergoeding voor meer dan 4000 gedupeerden van Lernout & Hauspie

Het Gentse hof van beroep heeft zich vanmorgen uitgesproken over de schadevergoedingen in de fraudezaak rond spraakbedrijf Lernout & Hauspie. Het totaal toegekende bedrag ligt rond de 655 miljoen euro.

In de Verenigde Staten zijn in dezelfde zaak al sinds 2005 schadevergoedingen uitbetaald voor 200 miljoen dollar.

Van de aanvankelijk 9299 te beoordelen vorderingen worden er bijna 5000 afgewezen. Er blijven 4336 gedupeerden over waarvan de individuele vorderingen geheel of gedeeltelijk gegrond verklaard zijn.

Het vonnis lijkt voor de gedupeerden helaas mooier dan het is. Bij de voormalige zes bestuurders is geen geld meer te halen. ‘Er is niks te verdelen want er is niks’, zegt ook Luc Gheysens, de advocaat van Jo Lernout, tegen de VRT. De twee oprichters zijn berooid uit de zaak gekomen. ‘Die mensen leven in armoede. Ik steek nooit mijn hand in het vuur voor cliënten, maar voor Jo en Pol… Die hebben niks en je ziet dat ook.’

Als eerste Belgische bedrijf ooit trok L&H in 1995 naar de Amerikaanse Nasdaq. Twee jaar later kondigde het bedrijf een strategische alliantie aan met Microsoft. In 2000 was L&H zo groot dat het in korte tijd twee Amerikaanse spelers overnam: Dragon en Dictaphone.

The Wall Street Journal onthult in 2000 dat veel Koreaanse klanten van L&H nepklanten zijn om de beurskoers op te drijven. L&H geeft zelf toe dat er in enkele jaarrekeningen fouten en onregelmatigheden zijn vastgesteld. Bijna een jaar later wordt L&H failliet verklaard en wordt het bedrijf ontmanteld. In 2010 worden onder meer Lernout en Hauspie door het Gentse hof van beroep veroordeeld tot een celstraf van 5 jaar, waarvan twee jaar met uitstel.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond