Deel dit artikel
-

7800 banen weg bij mobiele divisie Microsoft, smartphones blijven

Maar liefst 7800 banen verdwijnen er bij de voormalige Nokia divisie van Microsoft, die voor 7,6 miljard dollar wordt afgeschreven. De reorganisatie moet volgend jaar zijn voltooid.

Microsoft blijft echter smartphones maken, zo zegt CEO Satya Nadella. ‘We willen van smartphones naar een breder Windows ecosysteem, en haar hoort ook hardware bij.’

Er komen drie soorten smartphones, voor zakelijk gebruik, goedkope modellen voor opkomende markten en premiumtoestellen. De topman geeft morgen een uitgebreide toelichting.

De Finse omroep YLE meldt zojuist dat bijna de helft van de achtergebleven Finse Microsoft medewerkers moet verdwijnen. Dat zijn er maar liefst 2300. De vestiging in Salo gaat sluiten, en de overgebleven medewerkers verhuizen naar Tampere en Espoo. In Finland werken 3200 mensen voor Microsoft. Bij de vorige ontslagronde gingen duizend Finse banen verloren, tot afgrijzen van de Finse regering.

Met de reorganisatie is tussen de 750 tot 850 miljoen dollar gemoeid. Vorig jaar kondigde Microsoft al 18.000 ontslagen aan, waaronder 12.500 werknemers van Nokia. Dat was blijkbaar niet voldoende.

Microsoft kocht het Finse bedrijf voor 7,2 miljard dollar, maar heeft er tot nu toe weinig profijt van gehad. De verkopen van Lumia toestellen met Windows Mobile software blijven ver achter die van iPhones en Android smartphones. Toch heeft het bedrijf het onderdeel hard nodig om het mobiele Windows systeem onder de aandacht te brengen.

De nieuwe ontslagronde toont het snoeiharde beleid van Satya Nadella, die eist dat elk bedrijfsonderdeel maximaal rendeert. Eerder werd de kaartendivisie aan Uber overgedaan en de advertentie afdeling verkocht aan AOL en AppNexus. In een mail aan het personeel spreekt hij over focus op ‘gebieden waar we ons kunnen onderscheiden en waar we kunnen groeien’.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond