Deel dit artikel
-

EU-webwinkels zetten ruim 400 miljoen om in Nederland

Nederlandse consumenten kochten in het derde kwartaal van 2018 voor ongeveer 406 miljoen euro (exclusief btw) bij buitenlandse webwinkels in de Europese Unie. Dat is 14 procent meer dan in het derde kwartaal van 2017. Dit meldt het CBS op basis van lopend onderzoek.

In de eerste drie kwartalen van 2018 bedroegen de verkopen van Europese webwinkels aan Nederlandse consumenten in totaal 1,253 miljoen euro. Dit is bijna 16 procent meer dan in dezelfde periode van 2017. In de eerste drie kwartalen van 2014 was de omzet van Europese webwinkels aan Nederlandse consumenten 555 miljoen euro.

De internetverkopen van in Nederland gevestigde webwinkels lagen in de eerste drie kwartalen van 2018 bijna 19 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Pure webwinkels (zonder fysieke vestigingen) in Nederland zetten in de eerste drie kwartalen ruim 14 procent meer om. Bij Nederlandse detailhandelsbedrijven met zowel een fysieke winkel als een webwinkel waren de internetverkopen 26 procent hoger. De totale omzet van de Nederlandse detailhandel was in de eerste drie kwartalen van 2018 ruim 3 procent hoger.

De aankopen van Nederlanders bij Europese webwinkels vormen een relatief klein deel van de consumptieve bestedingen. In 2017 ging het om nog geen 2 procent van de totale detailhandelsomzet in Nederland. Het verschil tussen Nederlandse en buitenlandse webwinkels is voor een consument niet altijd goed te zien. Webwinkels zijn veelal in meerdere talen opgemaakt en buitenlandse webwinkels kunnen een Nederlandse versie hebben.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond