Deel dit artikel
-

‘Aanpassing WiMAX-veiling kost gewoon tijd’

Het ligt niet aan desinteresse uit de markt dat het ministerie van Economische Zaken de frequentieveiling uitstelt tot medio 2009. “Nu de contouren helder zijn, moeten we een aantal zaken regelen voordat alles van start kan.”

Het nieuwe uitstel van de WiMAX-frequentieveiling, naar het tweede kwartaal van 2009, is volledig te wijten aan het doorvoeren van een aantal aanpassingen en niet aan gebrek aan interesse uit de markt. Dat zegt woordvoerder Edwin van Scherrenburg van het ministerie van Economische Zaken. Oorspronkelijk was de veiling van de 2,6 GHz-frequentieband gepland in 2007, maar toen stelde het ministerie hem uit naar begin en later eind 2008 en nu dus naar 2009.

In het verleden is meermaals beweerd dat het uitstel te wijten is aan gebrek aan interesse uit de markt. Van Scherrenburg bestrijdt dit. "We waren het afgelopen jaar met dertien partijen in consultatie. Dat betekent niet dat exact deze dertien aan de veiling meedoen, maar het geeft wel een beeld van de interesse." De beschikbare frequentieruimte kan over tenminste vijf marktpartijen worden verdeeld.

Veel tijd

"Het organiseren van de veiling kost gewoon veel tijd. Nu de contouren helder zijn, moet een aantal zaken worden geregeld voordat alles van start kan", aldus de woordvoerder. "Allereerst moet het ministerie het veilingproces voorleggen aan de Europese Commissie in Brussel. Vervolgens moeten we de geïnteresseerde partijen uitleggen hoe het ingewikkelde proces werkt. Daarna moet de veilingsoftware nog uitvoerig worden getest."

Het zal in Nederland voor het eerst zijn dat een frequentieveiling via internet plaatsvindt. Er zouden op die manier minder administratieve lasten voor het bedrijfsleven zijn. Het internetprogramma dat voor de veiling wordt gebruikt, is volgens woordvoerder Van Scherrenburg een product van het Britse bedrijf Dotecom. Dat ontwikkelde soortgelijke toepassingen voor frequentieveilingen in het Verenigd Koninkrijk en Zweden. De Britten werden na een Europese aanbesteding door het ministerie van Economische Zaken gekozen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Anzo

Gezien de markt voor telefonie, adsl en televisie/radio wordt het snel tijd om Wimax te veilen. Leuk voor het ministerie om te gaan experimenteren met online veiling, maar ik krijg het gevoel dat dit ten koste van de belastingbetaler gaat. Men weet tenslotte nu al dat deze vorm van veiling minder gaat opleveren als op de ouderwetse manier. Stel gewoon wat innovatieve voorwaarden aan de veiling en laat partijen een ouderwets bod per brief doen, dan kan je het nog voor het einde van 2008 geregeld hebben.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond