Deel dit artikel
-

Aantal internetpiraten in Europa daalt, maar downloadt fanatieker

Het percentage van de internetgebruikers in Europa dat wel eens illegaal muziek, films, series, boeken of games downloadt of streamt via bijvoorbeeld The Pirate Bay of PopcornTime is tussen 2014 en 2017 sterk gedaald. Dat blijkt uit de Global Online Piracy Study die het Instituut voor Informatierecht (IViR) van de Universiteit van Amsterdam vandaag publiceerde.

De daling van het aantal piraten is het sterkst voor muziek, films en series. Tegelijk namen de bestedingen aan legale content ten opzichte van 2014 toe (pdf).

In zes van de zeven onderzochte Europese landen was deze daling van het aantal piraten te zien: Frankrijk, Nederland, Polen, Spanje, Zweden en het Verenigd Koningrijk. Alleen in Duitsland is er een geringe toename van het aantal gebruikers van illegale bronnen als gevolg van een kleine stijging in het illegaal downloaden van games.

Nederland heeft samen met het Verenigd Koninkrijk, na Japan en Duitsland, het laagste aantal piraten als percentage van de internetbevolking. Iets meer dan een op de drie Nederlandse internetgebruikers gaf aan in het voorgaande jaar wel eens content te hebben geconsumeerd via illegale kanalen.

Voor alle dertien onderzochte landen – ook die buiten Europa – geldt dat de prijs van legale content het belangrijkste motief is om gebruik te maken van illegale kanalen.

De kleinere groep die is overgebleven downloadt en streamt wel meer illegaal materiaal dan drie jaar geleden. 95 procent van hen neemt legaal content af, gemiddeld consumeren ze tweemaal zoveel legaal materiaal als iemand die uitsluitend legale kanalen gebruikt.

Het deel van de internetgebruikers dat afgelopen jaar wel eens iets illegaal heeft gedownload of gestreamd, verschilt sterk tussen de onderzochte landen: van 23 procent in Japan tot 84 procent in Indonesië (waar slechts een kwart van de bevolking online is).

Koopkracht blijkt een zeer belangrijke verklaring voor zowel legale uitgaven als voor het aantal piraten: hoe hoger de koopkracht, des te minder piraten er per legale gebruiker in een land zijn.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond