Deel dit artikel
-

ABN AMRO verwacht 1% krimp TMT-sector in 2020

Het coronavirus zal voor langere duur impact hebben op hoe ondernemers binnen de sectoren Technologie, Media en Teleco werken. ABN AMRO verwacht dit jaar 1 procent krimp en volgend jaar een halve procent groei.

Een net verschenen sectorrapport laat zien dat de TMT-sector het minst wordt getroffen van alle sectoren in Nederland. Op de overheid na, want daar worden zelfs een dubbel groeipercentage verwachten ten opzichte van 2019, en de vastgoedsector.

Ondanks de matige blootstelling aan de effecten op het coronavirus op macroniveau zijn de effecten toch duidelijk zicht- en merkbaar. Voor televisie worden nu bijvoorbeeld geen series, films en showprogramma’s geproduceerd. Dat leidt na de zomer tot gaten in de programmering. Mediabudgetten wordt ingeperkt waardoor vraag uitvalt en reclame-inkomsten dalen. Webwinkels op hun beurt kunnen door teruglopende productie in China voorraadtekorten oplopen. En nieuwe of eventueel geplande kapitaalinjecties voor de tech-startups worden opgeschort.

De onderzoekers van de bank bemerken ook dat er partijen zijn die profiteren van de coronacrisis. Internetverkeer is op of al over zijn piek, maar datacentra van telecombedrijven draaien nog op volle toeren. Dit vanwege veel thuiswerken en online genoten entertainment. Digitale platformen die thuiswerken, scholing of sociale activiteiten faciliteren, doen het goed. Squla bijvoorbeeld, zo vernam Emerce, had 311.000 unieke gebruikers in de week van 6 april. De helft meer dan begin maart.

Voor 2021 houdt ABN AMRO rekening met een gestaag herstel van de TMT-sector met een geraamde omzetgroei van 0,5 procent. In Leisure, reizen en vermaak, wordt een omzetsprong van dertig procent verwacht.

Foto: Travis Wise (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond