Deel dit artikel
-

ABN: TMT sector toont wisselend beeld

De TMT sector liet in 2020 een gemengd beeld zien, zo schrijft ABN in het vandaag verschenen rapport. ‘De stand van Telecom, Media & Technologie’. Tv-producenten, omroepen en de IT-branche plukken de vruchten van digitalisering, maar de telecombranche weet hier slechts beperkt van de profiteren door toenemende digitale communicatie.

Hoewel het groeitempo in de IT-branche door onder meer vraaguitval in de adviestak in 2020 beduidend lager ligt dan voorgaande jaren, levert de coronacrisis de branche op termijn structurele voordelen op. Nederlanders winkelen en werken meer online en houden dit naar verwachting ook na de pandemie vast. Meer
onlineverkeer levert de IT-branche meer werk op.

De coronacrisis wordt ook in de telecomsector gevoeld. Verlies aan roaming-inkomsten en omzetuitval in de zakelijke markt zijn hier de voornaamste oorzaken van. Daar staat tegenover dat klanten hun telefoon meer gebruiken door het thuiswerken.

De mobiele telecommarkt wordt al jarenlang gekenmerkt door dalende opbrengsten per klant. Met 5G neemt het dataverkeer verder toe, al is het de vraag of mobiele operators hier verdienmodellen met hogere marges aan weten te koppelen.

De omzet van uitgeverijen, reclamebureaus en omroepen liet in het derde kwartaal een sterk herstel zien als gevolg van aantrekkende mediabestedingen. In de eerste twee kwartalen van 2020 kampten deze branches nog met stevige krimp.

Voor drukkerijen leidt de toenemende digitalisering al jarenlang tot een structurele afname in de vraag naar drukwerk. Vorig jaar kwam daar coronacrisis bovenop. Enig herstel is inmiddels ingezet, maar blijft matig vanwege de beperkingen die blijven gelden voor de organisatie van evenementen en beurzen, twee grote afnemers van drukwerk.

Binnen de verschillende branches loopt de ontwikkeling op de arbeidsmarkt ook sterk uiteen. Zo is in de IT-branche het percentage onvervulbare vacatures weliswaar licht gedaald, maar ligt dit aantal met 28 procent voor IT-ontwikkelaars en 30 procent voor IT-programmeurs nog steeds erg hoog.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond