Deel dit artikel
-

Accelerator TechStars breidt uit in Europa

De Amerikaanse accelerator TechStars, een netwerk van inmiddels 5000 mentoren en investeerders, begint een programma in wat als de belangrijkste startupstad van Europa wordt gezien, Berlijn. De inschrijvingen zijn deze week begonnen.

Het wordt de eerste TechStars op het Europese vasteland. Het Amerikaanse bedrijf had al een kantoor in Londen. Volgens CEO David Cohen had TechStars al langer plannen om naar Berlijn te komen. Er is twee jaar voorbereiding aan vooraf gegaan.

Het Duitse kantoor wordt geleid door Jens Lapinski, een van de oprichters van TechStars Londen en ooit CEO van databedrijf aiHIT. Lapinski wijst op de enorme hoeveelheid tech startups die in Berlijn zijn ontstaan, waaronder Rocket Internet, Zalando en Delivery Hero, die inmiddels stuk voor stuk 1 miljard dollar waard zijn. ‘Berlijn is een stad met vrijwel geen oud geld’, schrijft Lapinski. ‘Nagenoeg al het geld komt van individuele investeerders. De stad is goedkoop om te wonen vergeleken met Londen en New York.’

TechStars wil in Berlijn tien Europese startups per jaar begeleiden. Die krijgen elk 18.000 dollar en als optie een lening tot 100.000 dollar. Deelnemers aan TechStars Londen in 2013 hebben tot dusverre 22 miljoen dollar opgehaald.

TechStars komt oorspronkelijk uit de studentenstad Boulder, Colorado. Inmiddels lopen er programma’s in Austin, Boston, Chicago, Londen, New York City en Seattle. Nederlanders zijn al langer vertrouwd met TechStars. Het Nederlandse Peerby draaide in 2013 mee bij Techstars Londen, en Fosbury ging datzelfde jaar naar Austin, Texas. Karma deed mee aan het programma in New York.

“TechStars was de inspiratiebron voor Startupbootcamp”, zegt CEO Patrick de Zeeuw tegen Emerce. “We zijn concurrenten, maar helpen elkaar ook en we hebben met alle accelerators regelmatig overleg.”

Oscar Kneppers, nu van Rockstart Accelerator, overwoog in 2012 nog een licentie te nemen op TechStars. “Niet de naam, wel de methodiek. Zij hebben het toch een beetje op de kaart gezet.”

Volgens De Zeeuw overweegt TechStars verdere uitbreiding in Europa. “Ik weet dat ze nog naar een tweetal steden kijken.” Waarmee de concurrentie tussen de accerelators heviger wordt. “Wat je ziet is dat de Amerikanen naar Europa komen en de Europeanen naar de VS gaan. Wij zijn begonnen in San Francisco en Los Angeles. Overigens is het niet zo dat TechStars Amerikaans geld meebrengt, dat halen ze uit de lokale markt.”

Kneppers (Rockstart Accelerator) denkt niet dat het te druk wordt op de acceleratormarkt. “Wij hadden vorig jaar 600 inschrijvingen, waarvan we er maar tien konden honoreren. Er is best wel ruimte voor meer initiatieven.”

Aan de andere kant wemelt het inmiddels van de accelerators in Berlijn, zoals hub:raum Berlin, Microsoft Ventures, Axel Springer Plug&Play Accelerator, Startupbootcamp Berlin, Berlin Startup Academy, MakeAStartup, YouIsNow, Founderslink, Wayra Berlin, FoundFair, Betahaus, V-Check en Founders Institute Berlin. Kneppers: “Ik zou het niet verstandig vinden als ze gaan doen wat iedereen al doet. De trend is die van verticale accelerators, wij komen dit jaar met eHealth en vermoedelijk ook food.”

De Zeeuw: “TechStars richten zich vooral op horizontale programma’s. Verticale programma’s doen ze eigenlijk alleen voor derden, zoals de Barclays Accelerator voor fintech.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond