Deel dit artikel
-

Achttien bedrijven in e-government project

Achttien ondernemingen en organisaties uit acht Europese landen hebben in Brussel het startschot gegeven voor het nieuwe Europese onderzoeksproject Safir, dat zich richt op de ontwikkeling van e-governmentdiensten. Er zal vooral gebruik worden gemaakt van spraaktechnologie.

Safir is de afkorting van ’Speech Automatic Friendly Interface Research’ en is een consortium van achttien ondernemingen uit acht Europese landen. Deelnemers zijn onder meer IBM, BASF-Envimax, Alis Technologies en Thales Communication. Uit Nederland doen de TU Twente en het in geo-informatie gespecialiseerde Geodan mee.

Het project wordt voor 6,8 miljoen euro gesubsidieerd door het zesde kaderprogramma 2002-2006 van de Europese Commissie, dat werd opgestart om onderzoek en ontwikkeling in Europa te stimuleren. De technologische coördinatie is in de handen van het Brusselse spraaktechnologiebedrijf Voice-Insight.

Met behulp van technologie moeten Europese burgers straks sneller toegang krijgen tot allerlei overheidsdiensten. In Nederland moet in 2007 65 procent van de gemeentelijke diensten elektronisch toegankelijk worden. In dit verband spreekt men dan ook over e-government of de digitale overheid.

Welke technieken hiervoor zullen worden ingezet, naast internet, zal nader onderzocht worden. Bij Safir is al wel een stemherkenningssysteem in ontwikkeling waarmee burgers via het tv-toestel snel kadastrale informatie kunnen opvragen over hun woning. Ook via GSM moet informatie opgevraagd kunnen worden.

De komende 18 maanden zal hoofdzakelijk onderzoek worden gedaan. Daarna zullen verschillende proefprojecten worden opgestart in verschillende Europese regio’s.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond