Deel dit artikel
-

ACM wil meer concurrentie en innovatie op de markt voor mobiliteitsdiensten

Toezichthouder ACM vindt dat er meer concurrentie en innovatie moet komen op de markt voor mobiliteitsdiensten. Partijen die mobiliteitsdiensten willen aanbieden zijn te afhankelijk van het OV-chipkaartsysteem van TLS en reisproducten en informatie van OV-bedrijven.

In 2013 signaleerde de ACM in de Quickscan personenvervoer een aantal mededingingsproblemen die samenhangen met de machtspositie van Trans Link Systems B.V. (TLS) in de markt voor landelijke vervoerbewijzen.

De aandeelhoudersstructuur van TLS is gewijzigd, en er zijn nieuwe ondernemingen ontstaan die gebruikmaken van de OV-chipkaart voor het aanbieden van mobiliteitsdiensten. Ook worden onder de noemer van Mobility as a Service (MaaS) diverse initiatieven ontplooid die het mogelijk maken om op één digitaal platform een deur-tot-deur-reis te plannen, boeken en betalen.

ACM concludeert dat er een risico is dat aanbieders van mobiliteitsdiensten geen toegang krijgen tot alles wat ze nodig hebben voor een concurrerend product. De ACM adviseert de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat dan ook om nadere economische regulering in te stellen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond