Deel dit artikel
-

ACM verplicht Apple onredelijke voorwaarden voor App Store aan te passen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) eist dat Apple de onredelijke voorwaarden in de App Store aanpast die gelden voor datingappaanbieders. Datingappaanbieders hebben nu geen vrije keuze voor een betaalsysteem voor aankopen die in de datingapp worden gedaan door consumenten.

Als Apple de voorwaarden niet binnen twee maanden heeft aangepast, moet het bedrijf per week een dwangsom van 5 miljoen euro betalen met een maximum van 50 miljoen euro.

Om gebruik te maken van de App Store betalen appaanbieders 99 dollar per jaar. Bijna 85 procent van de appaanbieders betaalt alleen deze vergoeding. Dat zijn kleine bedrijven, maar ook grote bedrijven als Amazon, Booking of Uber.

Als een appaanbieder binnen zijn app – zoals datingapps – betaalde diensten of abonnementen wil aanbieden, stelt Apple extra voorwaarden. Dit geldt voor iets meer dan 15 procent van de appaanbieders.

De ACM vindt dat de voorwaarden in geen verhouding staan tot de extra geleverde betaaldienst. Ook zijn de voorwaarden niet noodzakelijk voor het in stand houden van de App Store. Daarom stelt de ACM dat de voorwaarden onredelijk en in strijd met de mededingingsregels zijn.

Omdat op de iPhone datingapps alleen via de App Store aangeboden kunnen worden, zijn datingappaanbieders erg afhankelijk van Apple. Datingappaanbieders kunnen daarom niet anders dan de voorwaarden van Apple accepteren. De ACM stelt dan ook vast dat Apple een machtspositie heeft.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond