Deel dit artikel
-

‘Actieve verspreiding van Safari ontoelaatbaar’

John Lilly, CEO van Mozilla haalt uit naar Apple vanwege verspreiding van de webbrowser Safari 3.1 voor Windows. De wijze van verspreiding zou ‘niet netjes’ zijn.

De laatste versie van Safari wordt automatisch aangeboden aan Windows-gebruikers bij de softwareupdates van iTunes en QuickTime. Hiermee probeert Apple de webbrowser actief aan de man te brengen.

 

Lilly uitte vrijdag in een blogpost zijn ongenoegen over de wijze van verspreiding. “Wat Apple doet is verkeerd., het ondermijnt de relatie tussen het bedrijf en de klanten.” Lilly doelt op het feit dat Safari niet standaard is geïnstalleerd is op een Windowscomputer en dat Apple een distributiekanaal voor het patchen van geïnstalleerde software nu gebruikt voor de verspreiding van nieuwe software.

“Apple laat hiermee gebruikers software installeren waar ze niet om hebben gevraagd en dat ze misschien niet eens willen. Dit is verkeerd en grenst aan  het ontoelaatbare.” De CEO maakt zich zorgen over de relatie van internetgebruikers met grote bedrijven. “Een update is hiermee niet meer gewoon een update. Het kan het vertrouwen van de gebruiker schaden. Ook naar andere grote bedrijven toe.” 

Volgens cijfers van Net Applications heeft Microsoft Internet Explorer 75,1 procent van de webbrowsermarkt in handen in het eerste kwartaal van dit jaar. Mozilla’s Firefox komt op een tweede plaats met 17,3 procent en Safari van Apple is in deze de hekkensluiter met 5,8 procent. 

Zowel Safari als Firefox snoepen sinds begin 2006 van het marktaandeel van Internet Explorer. InformationWeek stipt aan dat een eventuele recente vergroting van het marktaandeel van Safari nu ook een bedreiging zou kunnen zijn voor Firefox. Dit zou het commentaar van Lilly kunnen verklaren.  Of de twee nu daadwerkelijk een bedreiging zijn voor elkaar is met de huidige cijfers nog niet te zeggen.

Niet alleen Safari kwam onlangs met een nieuwe versie van zijn webbrowser, ook Firefox kondigede aan dat de betaversie van Firefox 3 klaar is voor het grote publiek. Microsoft lanceerde in maart op zijn jaarlijkse MIX-conferentie in Las Vegas Internet Explorer 8.

Deel dit bericht

3 Reacties

Harrie

Tsja. Zo heeft Microsoft de Internet Explorer en Windows Media Player naar 95% van de online mensheid gepushed.  Het is vooral angst waar Lilly last van heeft. Immers, Firefox leek de concurrent van IE te worden, maar nu haalt Safari ze links en rechts in.  En helaas pindakaas voor Firefox, zij hebben geen hippe producten zoals Apple, waar Safari wel op mee kan surfen. 

HM

Zo is iTunes me ook al opgelegd, terwijl ik alleen Quicktime wilde. Maar Microsoft is natuurlijk geen haar beter.

winfred

wie weet… kan mevrouw kroes alvast aan dossiervorming beginnen. ze hebben veel ervaring met microsoft!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond