Deel dit artikel
-

Advies: harmoniseer Europese regels voor Internetbankiers

De Commissie voor Consumentenaangelegenheden (CCA) van de SER stelt in een advies over de verkoop van financiële diensten via Internet dat Europese richtlijnen noodzakelijk zijn. Niet alleen de transparantie van de interne markt, ook de bescherming van de consument en het vertrouwen in e-commerce zou daarmee gebaat zijn.

De CCA bracht het advies uit aan minister Korthals van Justitie die daarom had gevraagd, maar het is ook bestemd voor minster Zalm van Financiën en staatssecretaris Ybema van Economische Zaken.

Het advies behelst een voorstel tot harmonisatie van wetgeving op het gebied van e-commerce met de bestaande wetten voor concurrentie en bescherming van de consument. Bancaire diensten vallen buiten de huidige richtlijnen voor verkoop op afstand (Internet, post en telefoon). Die leemte dient te worden gevuld nu door de invoering van de euro het aantal grensoverschrijdende transacties verder zal toenemen.

Het gebrek aan eenduidigheid tussen de regels op de verschillende gebieden en leidt tot rechtsonzekerheid bij zowel aanbieders als afnemers.

Het advies van de CCA valt samen met de aankondiging van de Europese Commissie inderdaad zulke wetten op te stellen, zo valt op te maken uit een bericht van CNN Financial News . Het ontbreken van juridische bepalingen zou al diverse banken, als Deutsche Bank en Commerzbank, ervan hebben weerhouden financiële diensten via Internet aan te bieden – en aldus de landsgrenzen te overschrijden. Regels daartoe zouden begin volgens jaar in werking moeten treden.

De noodzaak van uniforme regels wordt binnen Europa algemeen onderkend, maar over de manier waarop de harmonisatie gestalte zou moeten krijgen, lopen de meningen uiteen. Ook de CCA neemt daarover geen eenduidig standpunt in. De consumentenleden en de vijf onafhankelijke leden van de commissie zijn voor minimumharmonisatie. Naar hun idee mag de nationale wetgeving verder reiken dan de Europese regels. Daarentegen zijn de ondernemersleden voor een totale harmonisatie. Lidstaten zouden juist geen strengere bepalingen mogen doorvoeren dan Europa voorschrijft.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond