Deel dit artikel
-

AFM wil nieuwe aanpak crowdfunding

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil dat de crowdfundingsector professioner wordt. Daarom is een aantal aanpassingen, onder andere van het wettelijk kader, noodzakelijk. Dat stelt de AFM op basis van onderzoek naar (toezicht op) de crowdfundingsector, dat zij mede op verzoek van de Minister van Financiën heeft uitgevoerd.

Crowdfunding voorziet in een maatschappelijke behoefte aan alternatieve financiering voor onder meer het midden- en kleinbedrijf. Het is nog een kleine markt, maar sterk in ontwikkeling. Dit jaar zijn er negentien nieuwe crowdfundingplatforms geregistreerd in Nederland. De AFM verwacht dat in 2014 voor ongeveer 37 miljoen euro aan financiering via de geregistreerde crowdfundingplatforms verstrekt zal worden, 100 procent meer dan in 2013.

Om de sector ruimte te geven en in staat te stellen om op duurzame en verantwoorde wijze te groeien, zouden de geldende regels moeten aansluiten bij de fase van ontwikkeling van de sector. Naarmate de markt zich verder ontwikkelt, kunnen en moeten zwaardere eisen gesteld worden.

De AFM wil het aantal vergunningentypes voor crowdfunding van vier naar drie brengen en het bemiddelingsregime, dat veel knelpunten en onduidelijkheden bevat, niet meer toepassen. Ook wil de AFM een zogebnoemde passendheidstoets invoeren, gericht op geldgevers. Die maakt het mogelijk om te investeren boven het huidige investeringsmaximum per platform per individu van 20.000 euro voor equity-based crowdfunding en 40.000 euro voor loan-based crowdfunding.

Marktpartijen kunnen tot 23 januari reageren op het rapport van de AFM. Het geheel aan antwoorden zal teruggekoppeld worden aan het Ministerie van Financiën en het Ministerie van Economische Zaken ter begeleiding van de AFM rapportage.

Deel dit bericht

2 Reacties

Ruud

Wedden dat de AFM tot de conclusie komt dat crowdfunding door reguliere banken begeleid moet gaan worden

Hester

Deze bonte waakHOND heeft weer een nieuwe melkKOE gevonden… zucht….

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond