Deel dit artikel
-

‘Airbnb leverde Nederland 795 miljoen euro op in 2016’

In 2016 verbleven 1,4 miljoen mensen in een Airbnb-accommodatie in Nederland. Er zijn 31.000 hosts actief en die verdienden gemiddeld 3.000 euro. Dit meldt Airbnb in een rapport.

Volgens Airbnb leverden die 1,4 miljoen gasten de Nederlandse economie vorig jaar 795 miljoen euro op. Dit is het totaal van de uitgaven van de gast (naar schatting 607 miljoen euro) en de inkomsten van de host (188 miljoen euro). Van elke verdiende euro gaat er 3 cent naar Airbnb, de rest is voor de host. Dat is wel een bruto bedrag, want de verhuurder moet over 70 procent van zijn Airbnb-inkomsten inkomstenbelasting betalen.

Een op de vijf reizigers zijn Nederlands. Daarna zijn Frankrijk en Duitsland de belangrijkste herkomstmarkten. Gemiddeld worden huizen/appartementen 28 dagen per jaar verhuurd aan 2,5 reizigers.

De gasten verblijven gemiddeld 3,5 dagen in een Airbnb-accommodatie. Negentig procent kiest voor Airbnb omdat ze willen leven als een local. Verder komt 84 procent zijn vakantie hier vieren. Zeven procent is op bezoek bij vrienden of familie, 7 procent reist om zakelijke redenen en 2 procent valt in de categorie ‘overig’.

Wat de bestemming betreft: het gros verblijft in Amsterdam. Maar, zo stelt Airbnb, er zijn ook steeds meer Airbnb-hosts op locaties waar geen alternatieve accommodaties beschikbaar zijn, zodat er nieuwe toeristische bestemmingen ontstaan.

Deel dit bericht

4 Reacties

Bas Lemmens

Kleine correctie, wat Airbnb niet vermeld is hun eigen service fee aan de gast:

Dit betekent dat er per euro een 6-12% procent dus per euro niet alleen 3 cent wordt verdient bij de host maar ook een 6-12 cent per euro bij de gast.

Dus correct is dan dat Airbnb verdient tenminste tussen de 9-15% van het totaal aan kamer omzet in Nederland.

https://www.airbnb.com/help/article/104/what-are-guest-service-fees

Influenza

Er klopt wel meer niet.

31.000 x 3000 Euro = 93 miljoen en geen 188 miljoen of de helft moet dus zwart zijn.

Bovendien wordt 600 miljoen aan uitgaven aan Airbnb toegeschreven.

Wat ik mis is hoeveel extra toeristen/overnachtingen en daaraan gekoppelde uitgaven er zijn t.o.v. de situatie als Airbnb niet zou bestaan.

Gerrie Brand

Het is inderdaad niet helemaal helder. De uitleg van Airbnb: “Het gemiddelde van 3.000 euro geldt voor de ‘typische’ Airbnb-host, de mediaan. Er zijn daarnaast uitschieters naar boven en beneden. Het rapport is geen marktverkenning, dus er is geen antwoord op de vraag wat de situatie zou zijn als de 1,4 miljoen gasten niet via Airbnb hun verblijf hadden geboekt. Wat de guest fee betreft: die heeft geen invloed op de Nederlandse economie en wordt daarom niet genoemd.”

Influenza

Bedankt voor de aanvulling.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond