Deel dit artikel
-

Verlies ‘big spender’ Amazon doet pijn

Online retailer en beurslieveling Amazon noteerde in het afgelopen kwartaal een verlies van 7 miljoen dollar. De omzet steeg 22 procent naar 15,7 miljard. De resultaten waren veel slechter dan analisten hadden voorspeld. 

Analisten hadden gerekend op een nettowinst van 28,3 miljoen dollar bij een omzet van 15,74 miljard dollar. Internationaal steeg de omzet van 5,5 naar 6,2 miljard dollar. De brutomarge groeide naar 28,6 van 26,1 procent.

Amazon verwacht voor het huidige kwartaal een hoger operationeel verlies, tot wel 65 miljoen dollar, tegen 28 miljoen een jaar geleden. Ook de omzetverwachting valt tegen: analisten hadden gerekend op 17 miljard, maar Amazon sluit 15,45 miljard niet uit.

De tegenvallende resultaten hebben te maken met lage marges en forse investeringen. Zo bouwt Amazon momenteel distributiecentra in verschillende Amerikaanse staten om artikelen nog dezelfde dag te kunnen bezorgen. Ook worden rechten gekocht voor de videodienst, waarmee Amazon rivaal Netflix wil verslaan. Er zijn deals met NBCUniversal en PBS Distribution aangekondigd. Amazon laat ook eigen producties maken, waaronder kinderprogramma’s. De operationele uitgaven stegen met 23 procent in de afgelopen verslagperiode.

Wederom verschaffen de cijfers weer geen inzicht in de opbrengsten van de cloudactiviteiten van het bedrijf. Een onvermoede geldmaker bleek enkele jaren terug de Amazon Elastic Compute Cloud, kortweg EC2, en opslagomgeving S3, beter bekend als Amazon Web Services (AMS). De activiteiten werden aanvankelijk als branchevreemd gekenmerkt, maar bleek al gauw zeer winstgevend voor de webwinkel. Analisten denken dat AWS goed is voor 75 procent van de categorie ‘overige inkomsten’.

In een verklaring legt CEO Jeff Bezos de nadruk op de goedlopende Kindle-tablets. Wederom worden geen getallen gegeven. Wel meldt Bezos dat de Kindle Store nu meer dan 350.000 artikelen bevat en de videodienst Prime Instant Video 40.000 titels.

Nabeurs leverde de koers van het aandeel overigens maar 2 procent in.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond