Deel dit artikel
-

Amazon boekt bescheiden winst

Amazon heeft in het vierde kwartaal van 2001 een nettowinst geboekt van 5 miljoen dollar. Een jaar geleden werd in dezelfde periode nog een verlies geleden van 545 miljoen dollar. Het is de eerste keer sinds de oprichting in 1995 dat Amazon een kwartaalwinst kan melden.

Amazon draaide in het vierde kwartaal een recordomzet van 1,12 miljard dollar, een stijging van 15 procent vergeleken met het jaar ervoor. De jaaromzet kwam uit op 3,12 miljard dollar, een stijging van 13 procent. De verkoop van boeken, cd's en dvd's leverde een pro forma operationele winst op van 63,9 miljoen dollar. Op de verkoop van elektronika, keukenartikelen en gereedschap werd nog wel een pro forma operationeel verlies geleden. Dit blijkt echter met 52 miljoen te zijn gedaald tot 20 miljoen dollar.

De kwartaalwinst lijkt voornamelijk voort te vloeien uit aanzienlijke kostenbesparingen die Amazon dit jaar heeft ingevoerd. In totaal is voor 182 miljoen dollar bezuinigd. Zo werd het personeelsbestand met ruim 1300 werknemers teruggebracht. In Den Haag en in Seattle werden customer service centra gesloten.

De 'overzeese vestigingen' hebben volgens Amazon goed gepresteerd. De gezamenlijke omzet van de markten in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Japan en Frankrijk steeg met 81 procent. Momenteel wordt 29 procent van de totale omzet buiten de VS gegenereerd. Het pro forma operationele verlies van de buitenlandse markten daalde met 76 procent naar 11 miljoen dollar.

Vooruitkijkend naar het nieuwe jaar verwacht de directie van Amazon dat de netto omzet in 2002 met 10 procent zal stijgen. In het eerste kwartaal alleen al zal tussen de 775 en 825 miljoen dollar worden omgezet, een groei van 11 tot 18 procent vergeleken met het vierde kwartaal.

Deel dit bericht

2 Reacties

dik graaff

Dit is ongeveer het beste nieuws voor de industrie sinds tijden. En een prestatie van formaat van Amazon. Weinig reacties dit keer, hoe is het mogelijk…

Nathan Skwortsow

Dit is inderdaad heel interessant nieuws. Nou weet ik niet hoe de winst berekend is, maar niettemin zou het weleens een mijlpaal kunnen zijn in de tabloid van de dotcom-misére en zal dit de geschiedenis ingaan als de turning-point van het negatieve sentiment rond dotcoms.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond