Deel dit artikel
-

Amerikaanse groep uitgevers sleept Google voor rechter

Een grote groep Amerikaanse uitgevers sleept Google voor de rechter vanwege het plan van het zoekmachinebedrijf om boeken onrechtmatig te scannen. Eerder diende een groep schrijvers al een aanklacht in tegen Google vanwege inbreuk op het auteursrecht. Ze geloven niet in het argument van Google dat de zoekmachine de boeken wil afstoffen en ze een nieuwe kans wil geven op internet.

De Association of American Publishers wil niet dat Google boeken scant, ze indexeert en ze vervolgens op internet zet, zo schrijft onder meer ABC News. Google lanceerde eerder het Google Print Library Project. Google wil daarmee miljoenen boeken uit de bibliotheken van Harvard, Stanford en de Universiteit van Michigan scannen en indexeren waarop auteursrechten zitten.

Daarover heeft Google gezegd dat het daarmee doorgaat tenzij er klachten komen van partijen die menen dat er auteursrechten zitten op de boeken en dat Google ze onrechtmatig scant. Partijen die protesteren hoeven volgens Google in principe niet bang te zijn dat hun werken geindexeerd zullen worden en ook op internet worden gezet. Google heeft juist gezegd dat de boeken een tweede leven krijgen als ze weer onder de aandacht worden gebracht en niet langer alleen maar in de bibliotheek staan.

De Association of American Publishers is echter van mening dat er door Google willens en wetens onrechtmatig inbreuk wordt gedaan op het auteursrecht en dat Google geen krimp geeft nu de uitgevers publiekelijk te kennen hebben gegeven niet achter de actie van Google te staan. Door met een rechtsgang te dreigen hopen ze dat het zoekmachinebedrijf alsnog bij zinnen komt.

De aanklacht is afkomstig van vijf grote uitgevers: McGraw-Hill, Pearson Education, Penguin Group USA, Simon & Schuster en John Wiley & Sons. De uitgevers willen als ze winnen dat hun kosten voor de rechtsgang worden vergoed, maar willen verder niet schadeloos gesteld worden.

Deel dit bericht

2 Reacties

BAs

Power of Google increases, big brother –>snowball effect ???

Erik 2005

De traditionele uitgeverij, toch al niet de meest innovatieve branche, toont weer eens een sterk staaltje van struisvogelgedrag. Een relatieve buitenstaander, mogelijk Google, zal de markt op enig moment wel openbreken, net als Apple dat met online muziek heeft gedaan !

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond