Deel dit artikel
-

Amerikaanse overheid grootste handelaar op internet

Met een omzet vorig jaar van 3,6 miljard dollar is de Amerikaanse overheid de grootste handelaar op internet. De overheid verkoopt staatsobligaties, maar ook paarden, vliegtuigen, auto's, munten en bloemen. Wat de overheid hiermee verdient is lastig te traceren, de opbrengst verdwijnt vaak in algemene begrotingen. Dit zegt onderzoeksbureau Pew Internet and American Life Project in het rapport 'Dot-gov goes retail'.

Van de 3,6 miljard dollar neemt de Treasury Department , het Amerikaanse ministerie van Financiën, 3,3 miljard dollar voor zijn rekening. Deze overheidsinstelling is onder meer verantwoordelijk voor de verkoop van staatsobligaties en andere waardepapieren. De resterende 300 miljoen dollar betreft omzet via een breed scala aan sites, met vaak curieuze handelswaar. Zo stuitten de onderzoekers op een 'adoptieprogramma' voor ezels en prairiepaarden (mustangs) die aangeboden werden op de site van het Bureau of Land Management . Wie mee wil bieden dient wel een plattegrond van zijn kraal of ranch op te sturen.

Andere overheidsinstanties die via internet verkopen zijn ondermeer de Battle Monuments Commission die verantwoordelijk is voor overzeese monumenten. De instelling biedt de mogelijkheid om via internet een bos bloemen te bestellen, die vervolgens op een van de graven gelegd wordt. De General Services Administration houdt veilingen van onroerend goed, waaronder bijvoorbeeld een vuurtoren.

Ook verkoopt de overheid via internet inbeslag genomen spullen van criminelen. Dit gebeurt door de US Marshals Service, die bijvoorbeeld auto's, huizen, juwelen en ook een helicopter in de etalage mag zetten. De verkoop is uitbesteed aan de veilingsite Bid4Assets , die tevens werkt voor meerdere overheidsdiensten. Ook de US Treasury verkoopt via zijn site in beslag genomen goederen van criminelen, waaronder boten, vliegtuigen en auto's.

Volgens Pew zijn er minstens 164 overheidssites die rechtsstreeks producten en diensten verkopen aan internetters. Veel sites zijn nogal ouderwets voor e-commerce maatstaven. Binnen het congres gaan inmiddels stemmen op voor standaardisering van de verkoop via overheidssites, want de manier waarop de zaken afgehandeld worden is ondoorzichtig, aldus Pew. Zo is er geen duidelijk beeld te krijgen van de hoeveelheid geld die de internethandel de overheid oplevert. Opbrengsten verdwijnen in algemene begrotingen.

Deel dit bericht

1 Reactie

marck

Heeft de Nederlandse overheid ook een veilingsite van ingenomen goederen?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond