Deel dit artikel
-

Amerikaanse uitbreiding AMS-IX stuit op verzet

Leden van de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), het belangrijkste internetknooppunt van Nederland, mogen komende week stemmen over het voorstel om een filiaal te openen in de Verenigde Staten. Enkele leden vrezen dat Amerikaanse spionagediensten dan heel eenvoudig in Nederlandse netwerken kunnen grasduinen.

Een groot deel van het internetverkeer met het buitenland en het internetverkeer tussen Nederlandse internetproviders verloopt via de Amsterdam Internet Exchange. Meer dan zeshonderd bedrijven en organisaties zijn lid van de vereniging AMS-IX. Daartoe behoren alle internetproviders in ons land.

Een vestiging in de Verenigde Staten is zakelijk aantrekkelijk, want goedkoper, maar er lijkt verzet te komen. Op grond van de Patriot Act en de FISA-wet zouden de Amerikanen eenvoudig data kunnen verzamelen die via het knooppunt worden verstuurd. Vooral Erik Bais van A2B Internet roert zich nogal. Hij kan zijn klanten geen privacy garanderen indien de dochteronderneming onder de Patriot Act valt.

Directeur Job Witteman van AMS-IX laat aan de NOS weten dat hij de discussie van de leden van de vereniging toejuicht en dat de leden het laatste woord hebben.

Zie ook Topics: Hoe bescherm ik mijn gegevens tegen datagraaien?

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond